Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Δέος! Ανακαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος

Δέος! Ανακαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος

Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει μια σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων στο Ασουάν της Αιγύπτου τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα άγαλμα που ανήκει στην θεά Άρτεμις, τέσσερις παιδικούς τάφους και ένα νεκροταφείο.

Η σουηδική-αιγυπτιακή αποστολή που εργάζεται στην περιοχή Gebal El-Silsila ανακάλυψε τους τέσσερις παιδικούς τάφους, ενώ η αυστριακή αποστολή στο αρχαιολογικό λόφο Κομ Όμμπο ανακάλυψε ένα μεγάλο τμήμα ενός νεκροταφείου της πρώτης μεταβατικής περιόδου.

Στο μεταξύ η αιγυπτιακή – ελβετική αποστολή που εργάζεται στην παλιά πόλη του Ασουάν έχει αποκαλύψει ένα μικρό άγαλμα που πιθανώς απεικονίζει την θεά Αρτέμιδα.

Το γεγονός καταγράφει η «Αλ Αχράμ», επισημαίνοντας ότι η αποστολή, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Βόλφγκανγκ Μίλερ, ανακάλυψε το άγαλμα του οποίου η ενδυμασία φαίνεται να αντιστοιχεί στην αρχαία Ελληνίδα θεά. Ωστόσο, από το άγαλμα λείπουν τα πόδια και το δεξί χέρι.

Η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε με μία σειρά άλλα σημαντική ευρήματα από αρχαιολογικές αποστολές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τέσσερις παιδικοί τάφοι της 18ης δυναστείας και ένα νεκροταφείο.

Οι τέσσερις τάφοι

Οι τέσσερις παιδικοί τάφοι χρονολογούνται στη 18η δυναστεία (549/1550 π.Χ. έως 1292 π.Χ.). Αποτελούνται από έναν πετρόκτιστο τάφο για ένα παιδί ηλικίας δύο έως τριών ετών, με την μούμια να περιβάλλεται από οργανικά υλικά από τα υπολείμματα του ξύλινου φέρετρου.

Ο δεύτερος τάφος ανήκει σε ένα άλλο παιδί ηλικίας μεταξύ έξι και εννέα ετών, που θάφτηκε μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο, ενώ ο τρίτος τάφος είναι παιδιού μεταξύ πέντε και οκτώ οχτώ ετών. Και οι δύο αυτοί τάφοι περιέχουν επιτύμβια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των φυλαχτών και των κεραμικών. Ο τέταρτος τάφος ανήκει σε παιδί ηλικίας μεταξύ πέντε και οκτώ ετών.

“Τα νέα ευρήματα ανακαλύπτουν τα ταφικά έθιμα που χρησιμοποιούνται στην συγκεκριμένη εποχή καθώς και την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, δήλωσε η Maria Nilsson, επικεφαλής της σουηδικής αποστολής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις