Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δέος! Σχεδόν έτοιμο το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο! [vids, pics]

αεροσκάφος

Κόβει την ανάσα το αεροσκάφος Stratolaunch που ουσιαστικά αποτελείται από… δύο Boeing 747! Ετοιμάζεται για το παρθενικό του ταξίδι και για το… μέλλον!

Τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα έκανε το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, πλησιάζοντας στην ώρα για την «παρθενική» του πτήση. Η πρεμιέρα του, αναφέρει η γερμανική Die Welt σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, θα γίνει στην έρημο Μοτζάβε, στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια.

Ένα αεροσκάφος… μαμούθ!

Το γιγαντιαίο αεροσκάφος έχει έξι κινητήρες και 28 τροχούς! Επίσης ένα άνοιγμα των πτερυγίων που φτάνει τα 117 μέτρα. Ο στόχος είναι στο μέλλον, επιπρόσθετα, είναι να μπορεί να πετάξει και στο διάστημα!

Ο 65χρονος δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν ανήκει στην ομάδα των επιχειρηματιών που αγαπούν την τεχνολογία. Και που οδηγούν την αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία προς τα εμπρός με οραματικές ιδέες. Ακριβώς όπως ο Έλον Μασκ ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία SpaceX ή ο ιδρυτής του Amazon Τζεφ Μπέζος, τη διαστημική εταιρεία Blue Origin, ο Πολ Άλεν δημιούργησε το 2011 την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems.

αεροσκάφος

Ένα καταμαράν του ουρανού

Το γιγαντιαίο αεροσκάφος Stratolaunch, με συνολικό βάρος μέχρι 590 τόνους, δεν προορίζεται να μεταφέρει επιβάτες, αλλά προορίζεται ως πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων. Στο τέλος της δεκαετίας, η εταιρεία θέλει να ξεκινήσει τακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το αεροσκάφος μοιάζει με ένα καταμαράν του ουρανού, επειδή υπάρχουν δύο άτρακτοι τοποθετημένοι κάτω από μια τεράστια επιφάνεια μεταφοράς. Το τριμελές πλήρωμα αργότερα θα έχει θέσεις καθίσματος μόνο στη δεξιά άτρακτο για να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το αεροσκάφος. Το μοντέλο βασίζεται σε δύο αεροσκάφη Boeing 747.

Το μοναδικό αεροσκάφος Stratolaunch βασίζεται στις τεχνολογικές ιδέες του θρυλικού μηχανικού Paul Rutan, που χρηματοδοτηθηκε από τον Πολ Άλεν. Το αεροσκάφος πρόκειται να μεταφέρει τον πυραύλο στη μέση των φτερών μεταξύ των δύο ατρακτων σε ύψος περίπου δέκα χιλιομέτρων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκτόξευση του πυραύλου.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες

Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να γίνει πελάτης

Οι Ευρωπαίοι διερευνούν επίσης τρόπους με τους οποίους οι μικρότεροι δορυφόροι μπορούν να μεταφερθούν στο διαστημα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Το Stratolaunch θα μπορούσε να αξιοποιηθει από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αναφέρει στο δημοσίευμά της η Die Welt, που επιδιώκει ταχεία πρόσβαση στο διάστημα στο μέλλον. Στο στρατιωτικό προϋπολογισμό υπάρχει ενα κονδύλι ύψους 192,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ιδιωτικες εταιρειες που προσφέρουν γρήγορες εκτοξεύσεις δορυφόρων.

Ο αμερικανικος στρατός θέλει να εξοπλιστεί για μια ενδεχόμενη διαστημική σύγκρουση, στην οποία οι δορυφόροι καταστρέφονται και πρέπει να αντικατασταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εδώ θα μπορούσε το αεροπλάνο Stratolaunch να πετύχει πολύτιμες υπηρεσίες.

Πηγή: Die Welt

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις