Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Δερμιτζάκης: «Βόμβα» για 4.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού την άλλη εβδομάδα

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα του φονικού ιού μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000!

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μια βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση με ισχύ πολλών μηνών, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα, και όχι ανάλογα με το επίπεδο «συναγερμού», προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

Click4more: Νέα μέτρα: Αυτά ζήτησαν οι ειδικοί από τον Μητσοτάκη!

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα ζητά ο Δερμιτζάκης

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα. «Νομίζω ότι η πρόταση της επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές. Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα».

Click4more: Κορονοϊός: Προσοχή! Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Ο καθηγητής γενετικής επισήμανε ότι είναι πρόβλημα η εφαρμογή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς μειώνεται η ένταση που οι πολίτες αφομοιώνουν τα μέτρα, ενώ από την άλλη «είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη που δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το να ανοιγοκλείνουν οι χώρες, για μένα, είναι λάθος. Θα πρέπει να βρούμε ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτό που συζητάμε τώρα, το οποίο θα εφαρμόσουμε για μήνες. Επειδή οι συνθήκες χειροτερεύουν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όσο καλά και να πάμε. Για μένα, η λογική ότι κάνουμε ένα βαρύ lockdown, πέφτουν τα κρούσματα και μετά γιορτάζουμε Χριστούγεννα, όπως έγινε το καλοκαίρι, είναι λάθος».

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι είναι προστατευμένα, καθώς δεν καταγράφεται μετάδοση μέσα από αυτά. Σημείωσε δε ότι έγινε μια μελέτη στην Ελβετία, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, για το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του κλεισίματος των σχολείων και της μείωσης των κρουσμάτων και διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν καταγράφηκε μείωση, αλλά αυξήθηκαν.

Δείτε όσα είπε ο κ. Δερμιτζάκης

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις