Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Διάγγελμα Τραμπ: Τι θα κάνω από την πρώτη μέρα [vid]

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Reality φαίνεται πως θέλει να κάνει την περίοδο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου όταν και θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα σχεδόν 2,5 λεπτών video, ο εκλεγμένες Αμερικανός πρόεδρος ανέλυσε το σχέδιό του από την πρώτη μέρα και υποσχέθηκε… συνεχή updates!

Το πρώτο του… διάγγελμα έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν σύντομο αλλά περιεκτικό και άκρως αναλυτικό για τις προθέσεις του. Με φόντο την αμερικανική σημαία και τοπίο που έμοιαζε με του Λευκού Οίκου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ποιό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα ακυρώσει, τι θα κάνει με τους μετανάστες και γενικότερα ποιό είναι το σχέδιο για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του.

Αφού ενημέρωσε τους Αμερικανούς πολίτες πως η ομάδα που έχει αναλάβει τη… μετάβαση στο Λευκό Οίκο κάνει καλή δουλειά και συναντά συνεχώς πρόσωπα που θα είναι στη νέα κυβέρνηση και θα βοηθήσουν στο «να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά», ο εκκεντρικός εκλεγμένος πρόεδρος πια τόνισε πως η βασική του αρχή θα είναι μια: πρώτα οι ΗΠΑ.

Ζήτησε, όπως είπε, από την ομάδα διαδοχής να φτιάξει μια λίστα με τις διοικητικές πράξεις που μπορούν να γίνουν από την πρώτη μέρα «για να επαναφέρουμε τους νόμους μας και να φέρουμε πίσω τις δουλειές μας. Είναι καιρός», είπε.

Το πρώτο πράγμα που θα ακυρώσει από την πολιτική Ομπάμα και μάλιστα από την πρώτη μέρα που θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο θα είναι η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP). Η συμφωνία TPP ήταν βασική προτεραιότητα της ατζέντας του Ομπάμα αλλά για τον Τραμπ είναι μια “εν δυνάμει καταστροφή”.

Στο διάγγελμά του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμφωνίες των 12 κρατών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού συνιστούν «πιθανή καταστροφή για τη χώρα μας. Αντ’ αυτής εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα φέρουν θέσεις εργασίας και βιομηχανίες πίσω στην Αμερική».

Έτσι, από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, ο Τραμπ θα καταθέσει σχετική επιστολή για υπαναχώρηση από τη συμφωνία. Η έξοδος από το TPP ήταν, άλλωστε, μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ρεπουμπλικανού προέδρου.

Η εμπορική συμφωνία TPP ήταν βασική προτεραιότητα της ατζέντας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θέλησε με αυτήν να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας.

Εκτός από τις οικονομικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η ΤΡΡ έχει υπογραφεί από τις χώρες της μελλοντικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Μαζί, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Την ΤΡΡ δεν έχει υπογράψει η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – η Συμφωνία του Ειρηνικού είχε ως στόχο και ως αντίβαρο στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Όσον αφορά στη μετανάστευση, “πογκρόμ” δεν θα γίνει. Όχι από την πρώτη μέρα τουλάχιστον. Ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ερευνήσει τις καταχρήσεις στις θεωρήσεις διαβατηρίων. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και οι ζημιές για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Θα καταργήσει επίσης τους νόμους Ομπάμα για το θέμα της ενέργειας, ενώ στο θέμα της εθνικής ασφάλειας θα ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους προσωπάρχες να φτιάξουν ένα σχέδιο για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από τις κυβερνοεπιθέσεις «και κάθε είδους επιθέσεις».

Θα φτιάξει και Κώδικα Ηθικής, ο οποίος θα απαγορεύει για πέντε χρόνια σε όποιον κατείχε κυβερνητική θέση να γίνει λομπίστας, ενώ θα απαγορευτεί δια βίου σε κάποιον που έχει διατελέσει μέλος της κυβέρνησης από οποιαδήποτε θέση να εργαστεί για μια ξένη κυβέρνηση.

«Είναι λίγα από τα βήματα που θα κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ουάσινγκτον και να ξαναχτίσουμε τη μεσαία τάξη. Θα σας ενημερώσω και τις επόμενες μέρες καθώς δουλεύουμε μαζί για να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά για όλους και εννοώ για όλους» κατέληξε το πρώτο διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε