Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Διαπραγματεύσεις για συγχώνευση ξεκινούν Deutsche Bank και Commerzbank

Διαπραγματεύσεις για συγχώνευση ξεκινούν Deutsche Bank και Commerzbank
photo Reuters

Και επίσημα ξεκινούν πλέον οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσης ανάμεσα στη Deutsche Bank και η Commerzbank.

και η Commerzbank είναι οι δυο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας και ύστερα από μήνες φημολογίας ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη των διαδικασιών για τη συγχώνευσή τους.

Η Deutsche Bank στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συνομιλίες «προκειμένου να εξεταστούν όλες οι στρατηγικές επιλογές και να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία της τράπεζας» ενώ η Commerzbank αναφέρεται σε «διαπραγματεύσεις ανοιχτού αποτελέσματος για μια ενδεχόμενη συγχώνευση».

Ακόμη σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι θα επιδιωχθούν λογικές επιλογές προκειμένου να αξιοποιηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε το 2018, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν είναι σαφές εάν τελικά θα υπάρξει συναλλαγή, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολλοί οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι οι οποίοι να εμποδίσουν ένα τέτοιο βήμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μια ενδεχόμενη συγχώνευση πάντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές κόστους, κυρίως με κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων, αλλά, όπως προειδοποιούν τα συνδικάτα, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να βλέπει θετικά την προοπτική συγχώνευσης, καθώς κατέχει ακόμη το 15,5% της Commerzbank, έπειτα από το «bail out» που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και, σε περίπτωση συγχώνευσης, θα μπορούσε να κρατήσει το 5%, ενώ η Deutsche Bank έχει στο χρηματιστήριο διπλάσια αξία από τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ της Commerzbank.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις