Διαψεύδει η AstraZeneca τον Τσέχο πρωθυπουργό ότι του προσφέρθηκε χωριστή συμφωνία για εμβόλια

Ψευδείς είναι κατά την AstraZeneca οι καταγγελίες του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ότι πρότεινε στη χώρα του και σε άλλα τρία κράτη – μέλη της ΕΕ να υπογράψουν ξεχωριστικές συμφωνίες με την εταιρεία, για να πάρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 πιο γρήγορα από άλλες χώρες.

Όπως μετέδωσε το EURACTIV,  η Τσεχία έλαβε επανειλημμένα προσφορές για το εμβόλιο. «Ενώ η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές για αυτό το εμβόλιο – όχι μόνο εγώ αλλά και τρεις άλλοι πρωθυπουργοί της Ευρώπης – προτού καν ξεκινήσουν οι παραδόσεις (του εμβολίου στην ΕΕ)», δήλωσε ο Αντρέι Μπάμπις.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ανέφερε ότι αυτό έγινε μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας στο Ντουμπάι, με όρο την προπληρωμή του 50% της αξίας των εμβολίων.

Click4More Τσέχος πρωθυπουργός: Με «πλεύρισαν» να μου πουλήσουν ξεχωριστά εμβόλια της AstraZeneca

«Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως, δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος (…) Φυσικά, έχουμε κάποιες συμφωνίες (με την ΕΕ) και πρέπει να τις σεβαστούμε» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτή τη δήλωση» τόνισε η AstraZeneca στο EURACTIV.

Μάλιστα, η φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι εστιάζει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς υγείας το ταχύτερο δυνατό για να συνδράμει στον τερματισμό της πανδημίας. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εφοδιασμός, πώληση ή διανομή του εμβολίου μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, αναφέρει ότι εάν κάποιος προσφέρει σε ιδιωτική βάση εμβόλια, πιθανώς αυτά είναι πλαστά, και θα πρέπει να γίνει καταγγελία στις υγειονομικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Επιτάχυνση εμβολιασμών, παράταση των μέτρων αλλά διαφωνίες για το διαβατήριο εμβολιασμού

Σύνοδος Κορυφής: Επιτάχυνση εμβολιασμών, παράταση των μέτρων αλλά διαφωνίες για το διαβατήριο εμβολιασμού

Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν έβγαλε τη μεγάλη είδηση αλλά χρήσιμα συμπεράσματα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή σύνοδο ... Διαβάστε περισσότερα
Ντράγκι σε φαρμακοβιομηχανίες: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας προς την ΕΕ

Ντράγκι σε φαρμακοβιομηχανίες: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας προς την ΕΕ

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι ... Διαβάστε περισσότερα
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Μια «πλήρη και ανεξάρτητη» έρευνα για τις κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης που αποδίδονται στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ζήτησε σήμερα ο δήμαρχος της ... Διαβάστε περισσότερα