Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Διάσημοι καλλιτέχνες συγκεντρώνουν χρήματα για τη διάσωση του “Prospect Cottage”

Διάσημοι καλλιτέχνες συγκεντρώνουν χρήματα για τη διάσωση του “Prospect Cottage”
Πηγή εικόνας YouTube

Ηθοποιοί, καλλιτέχνες και ιδρύματα τέχνης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να σώσουν την εξοχική κατοικία του αείμνηστου Βρετανού οραματιστή σκηνοθέτη και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, Ντέρεκ Τζάρμαν.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός για την τέχνη, Art Fund, απηύθυνε δημόσια έκκληση για τη συγκέντρωση 3,5 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων) για την αγορά του ακινήτου.

Το σπίτι, γνωστό ως Prospect Cottage, κινδυνεύει να πωληθεί σε ιδιώτη μετά τον θάνατο, το 2018 του συντρόφου του Ντέρεκ Τζάρμαν, Κιθ Κόλινς, ο οποίος το είχε κληρονομήσει από τον εκλιπόντα σκηνοθέτη.

Ο Ντέρεκ Τζάρμαν αγόρασε το ακίνητο το 1986, έχοντας διαγνωστεί με τον ιό HIV και αναζητώντας καταφύγιο μακριά από το Λονδίνο. Φωλιασμένο στις ακτές του Ντάντζενες στο Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, το σπίτι ψαράδων έγινε καλλιτεχνικό καταφύγιο καθ ‘όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

«Από την ποίηση χαραγμένη σε υαλοπίνακες, τα γλυπτά του Τζάρμαν, έως και τον αξιοθαύμαστο κήπο που κατάφερε να δημιουργήσει, το σπίτι αντιπροσωπεύει την πληρέστερη απόσταξη της δημιουργικότητας και της αποφασιστικότητάς του» αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων.

Το ακίνητο χρησίμευσε ακόμη και ως φόντο της ταινίας του Τζάρμαν του 1990 «The Garden», με πρωταγωνίστρια τη μούσα του και στενή φίλη του, Τίλντα Σουίντον.

Το εξοχικό σπίτι και ο εικονικός κήπος του υπήρξαν τόπος προσκυνήματος για τους θαυμαστές του από το θάνατο του σκηνοθέτη το 1994.

Η Τίλντα Σουίντον είναι στην ομάδα των καλλιτεχνών που προσφέρουν έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα προς πώληση για να βοηθήσουν στην εκστρατεία.

Εάν η καμπάνια επιτύχει, τα αρχεία του Ντέρεκ Τζάρμαν, συμπεριλαμβανομένων των sketchbooks θα εκτεθούν στο Tate Britain.

Η οργάνωση Creative Folkestone θα επιβλέπει τη μακροχρόνια φροντίδα του εξοχικού σπιτιού, τη διαχείριση residencies καλλιτεχνών και τη διοργάνωση δωρεάν περιηγήσεων στο εσωτερικό καθώς και του πρόσφατα ανακαινισμένου κήπου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις