Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Διάσκεψη Μονάχου: “Χέρι” Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ για την Ιντλίμπ

Διάσκεψη Μονάχου: “Χέρι” Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ για την Ιντλίμπ
Reuters

Να σταματήσουν οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια την Κυριακή (16.02.2020).

Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Λαβρόφ να συνεισφέρει στην επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, ασκώντας επιρροή στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Τη Δευτέρα (17.02.2020) η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Μόσχα προκειμένου να συνεχίσει η προσπάθεια συνεννόησης των δύο πλευρών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι συναντήθηκε με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στα οποία επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία – “και όχι μόνο επειδή υπάρχει ένταση στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας”.

Διάσκεψη Μονάχου στηρίζει… Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη

Την προσήλωσή τους στις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη επαναβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην διαδικασία, κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, έπειτα από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου τους, Χάικο Μάας.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ενώ συζήτησαν τους τρόπους επιτήρησης της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, ωστόσο η αναπληρώτρια απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Λιβύη Στέφανι Γουίλιαμς τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός βρίσκεται “επικίνδυνα κοντά στην κατάρρευση”, ενώ το εμπάργκο όπλων “έχει καταντήσει ανέκδοτο”, καθώς υπάρχουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραβιάσεις από θάλασσα, στεριά και αέρα.

Τόνισε δε την ανάγκη να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών στις διάφορες πλευρές που αναμιγνύονται στην διαμάχη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις