Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Διάσκεψη του Μονάχου: «Πόρτα» σε Ρωσία και Ιράν γιατί «δεν δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις»

Διάσκεψη του Μονάχου: «Πόρτα» σε Ρωσία και Ιράν γιατί «δεν δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις»

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια έχει εξελιχθεί σε θεσμό, όπου εξετάζονται μερικά από τα πιό σύνθετα προβλήματα του κόσμου, ανάμεσα στα οποία πόλεμοι και συρράξεις, που προκαλούν παγκόσμια αστάθεια, ωστόσο φέτος θα λείπουν Ρωσία και Ιράν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Διάσκεψη του Μονάχου αποκαλείται συχνά το «Νταβός για την Άμυνα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στο περσινό φόρουμ Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι μίλησαν για πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα ο ένας στον άλλον, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω δέσμευση. Από αυτό τον θεσμό, την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, θα λείπουν φέτος κυβερνητικού αξιωματούχοι από τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς δεν έχουν προσκληθεί. Όπως εξήγησε ο προεδρεύοντας της διοργάνωσης, Κρίστοφερ Χόισγκεν, οι δύο χώρες δεν έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ιρανικές και ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσει έχουν προσκληθεί, επισήμανε ο ίδιος.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα αρχίσουν λίγες μέρες πριν τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος βαθαίνει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή καθώς οι δυτικές χώρες μάχονται ενάντια στις υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Συρία.

Ο Κρίστοφερ Χόισγκεν δήλωσε πως ελπίζει ότι θα συζητηθούν στη διάσκεψη αυτές οι διενέξεις όπως και άλλες που τυγχάνουν μικρότερης προσοχής αλλά έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στο Σουδάν που συνεχίζεται επί δέκα μήνες εξαιτίας του οποίου έχουν μετακινηθεί εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Χόισγκεν, που υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της πρώην καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, είχε επικριθεί από τον Ισραηλινό πρέσβη στη Γερμανία επειδή τον Οκτώβριο είχε καταδικάσει την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα. Ωστόσο είπε ότι αναμένει υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους να παραστούν στη διάσκεψη του Μονάχου.

Η Γερμανία είχε ένα δίλημμα για το Ισραήλ, είπε ο ίδιος, καθώς δεσμεύεται για την ασφάλεια της χώρας αλλά επίσης διαφωνεί με τη σημερινή ηγεσία σε μια σειρά από ζητήματα και ως εκ τούτου έχει αναστείλει τις διμερείς διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Χόισγκεν επαίνεσε την υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία – είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας του Κιέβου. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση σε όλη την κοινωνία σχετικά με τη σημασία των υψηλότερων αμυντικών δαπανών και τον τρόπο χρηματοδότησής τους, είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις