Κόσμος

Δικαστήριο ανέτρεψε την καταδίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση

Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή ο διάσημος ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Πενσυλβάνια ακύρωσε την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση και απαγορεύει την περαιτέρω δίωξή του. 

Ο 83χρονος κωμικός ηθοποιός αναμένεται να αποφυλακιστεί αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Πενσυλβανίας εξέδωσε απόφαση για αναίρεση της ποινής του.  Η απόφαση ακύρωσης της ποινής ελήφθη μετά από συμφωνία με τον προηγούμενο εισαγγελέα.

Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για το κίνημα #MeToo το οποίο αποκάλυψε πολλές υποθέσεις σεξουαλικής βίας με δράστες πανίσχυρους παράγοντες του Χόλιγουντ και όχι μόνο.

«Οι καταδίκες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Μπιλ Κόσμπι ακυρώνονται και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, έκτασης 79 σελίδων.

Ο 83χρονος ηθοποιός έχει εκτίσει δύο χρόνια από την ποινή που του επιβλήθηκε το 2018, όταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών έως δέκα ετών. Είχε κριθεί ένοχος για σεξουαλική επίθεση σε βάρος της Αντρέα Κόνσταντ μέσα στο σπίτι του, το 2004, αφού προηγουμένως την νάρκωσε με άγνωστου είδους χάπια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ωστόσο ότι ο πρώτος εισαγγελέας που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση αυτήν το 2005 είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους συνηγόρους του Κόσμπι να μην του ασκήσει δίωξη στα ποινικά δικαστήρια. Έτσι όμως ο ηθοποιός υποχρεώθηκε να καταθέσει στην αστική δίκη που είχε κινήσει η ενάγουσα.

Δέκα χρόνια αργότερα η ένορκη κατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε εναντίον του στη δίκη του, όταν ένας νέος εισαγγελέας αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να του ασκήσει δίωξη, λίγες ημέρες προτού να παραγραφεί το αδίκημα.

Οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη αυτή ισοδυναμούσε με παράβαση της παλαιότερης δέσμευσης του πρώτου εισαγγελέα να μην τον παραπέμψει. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η επακόλουθη απόφαση του διαδόχου του να διώξει τον Κόσμπι παραβίασε τα δικαιώματα του Κόσμπι σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει το σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Ντέιβιντ Ουέχτ. «Μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποκαταστήσει τον Κόσμπι στην προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει να αποφυλακιστεί και να απαγορευτεί να του ασκηθεί μελλοντικά δίωξη για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Ο ηθοποιός έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1980, όταν υποδυόταν έναν αξιαγάπητο σύζυγο και πατέρα στην τηλεοπτική σειρά The Cosby Show, ένας ρόλος που του χάρισε το προσωνύμιο «Ο Μπαμπάς της Αμερικής». Η φήμη του ωστόσο καταστράφηκε όταν δεκάδες γυναίκες άρχισαν να τον κατηγορούν για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τους, επί δεκαετίες. Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις έχουν πλέον παραγραφεί. Η καταδίκη του θεωρήθηκε ορόσημο στο κίνημα #ΜεΤοο, στον αγώνα του κατά της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών.

Περισσότερες από 50 άλλες γυναίκες είχαν επίσης κατηγορήσει τον Κόσμπι για σεξουαλικές κακοποιήσεις που χρονολογούνται πριν από δεκαετίες, όμως οι περισσότερες κατηγορίες  ήταν πολύ παλιές για να ασκηθεί δίωξη. Η υπόθεση Κονστάντ ήταν η μοναδική που οδήγησε σε ποινικές κατηγορίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ναυάγησαν» ξανά οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν: «Θα απαντήσουμε αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός στα λιμάνια μας», απειλεί η Τεχεράνη
«Δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ είναι σοβαρές», σχολίασε ο Πεζεσκιάν - «Οι Ιρανοί υπέβαλαν νέο κείμενο προς διαπραγμάτευση, "πολύ καλύτερο"», σχολίασε ο Τραμπ
Δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ
Δάσκαλος στην Καλιφόρνια ο δράστης των πυροβολισμών στο δείπνο των ανταποκριτών – «Έμενε στο ξενοδοχείο, κουβαλούσε όπλα και μαχαίρια»
Οι αρχές τον χαρακτηρίζουν ως «μοναχικό λύκο» - Συνελήφθη από τις αρχές μετά τους πυροβολισμούς - Τραυμάτισε αστυνομικό στην προσπάθειά του να ξεφύγει
31χρονος
Ανανεώθηκε πριν 9 λεπτά
Οι πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς στο Χίλτον - Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης
Φωτογραφίες του δράστη ανέβασε ο Ντόναλντ Τραμπ στα social media - Πρόκειται για την 3η απόπειρα δολοφονίας κατά του - Στο ίδιο ξενοδοχείο είχαν πέσει πυροβολισμοί και κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν
Ντόναλντ Τραμπ
5