Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

«Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή 2018»: Ταξίδια, κουζίνα, πολιτιστική κληρονομιά φέρνουν πιο κοντά τους νέους

«Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή 2018»: Ταξίδια, κουζίνα, πολιτιστική κληρονομιά φέρνουν πιο κοντά τους νέους
Φωτογραφία αρχείου από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι νέοι υποστηρίζουν ότι περισσότερες ευκαιρίες για την εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσα απ’ τα ταξίδια, πιο προσιτά σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, καθώς και η διατήρηση του πολιτισμού μας μέσω της κουζίνας και των παραδοσιακών τεχνών κάθε χώρας μπορούν να εμπνεύσουν τη νεολαία της Ευρώπης να ανακαλύψει νέους πολιτισμούς και να κατανοήσει καλύτερα την κοινή πολιτισμική μας κληρονομιά.

Αυτές οι τρεις προτάσεις διατυπώθηκαν από 99 μαθητές απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ετήσια εκδήλωση για τη νεολαία με τίτλο «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή».

Επιτυχημένες ιδέες για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Στις 15 και 16 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιθτροπή (ΕΟΚΕ) υποδέχθηκε μαθητές από 33 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 28 κράτη μέλη της ΕΕ και 5 υποψήφιες για προσχώρηση χώρες. Δεδομένου ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί σε Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς, η φετινή εκδήλωση επικεντρώθηκε στον πολιτισμό με θέμα: «Ενωμένοι στην πολυμορφία: το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τους νέους».

Κατά τη διάρκεια εκτενών δημόσιων συζητήσεων και εργαστηρίων, οι μαθητές ανέλυσαν πώς μπορεί να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και να καταστεί πιο ελκυστική για τους νέους Ευρωπαίους. Από δέκα απτές προτάσεις προς τους αρμόδιους χάραξης ενωσιακής πολιτικής αναδείχθηκαν ως πιο ενδιαφέρουσες με ψηφοφορία οι εξής τρεις:

1. Η δυνατότητα του ατόμου να ανακαλύπτει άλλους πολιτισμούς ταξιδεύοντας. Προτάθηκε η δημιουργία ειδικού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, όπου οι μαθητές θα φιλοξενούνται από οικογένειες και θα ανακαλύπτουν νέους πολιτισμούς. «Όταν γνωρίζεις επί τόπου διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορείς να τους εκτιμήσεις πολύ περισσότερο και νιώθεις υπερήφανος που είσαι Ευρωπαίος», εξήγησε ο Κύπριος μαθητής που παρουσίασε την εν λόγω πρόταση.

2. Διατήρηση του πολιτισμού, διδάγματα από τις εμπειρίες και η αξιοποίησή τους για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Σκοπός της πρότασης είναι να δημιουργηθεί η λεγόμενη «Κουζίνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε κάθε κράτος μέλος. «Όταν παραγγέλνει κάποιος ένα πιάτο που είναι παραδοσιακή συνταγή μιας χώρας, αυτό θα συνοδεύεται από ένα μικρό σημείωμα στο οποίο θα εξηγούνται οι ιστορικές καταβολές της συνταγής αυτής και έτσι θα ενισχυθεί η ανοχή μεταξύ των λαών», είπε ένας μαθητής από τη Σλοβενία. Εκτός αυτού, οι μαθητές πρότειναν τη δημιουργία ενός προγράμματος υποστήριξης των μικρών παραδοσιακών βιοτεχνιών με σκοπό τη διατήρηση της παραδοσιακής μας λαϊκής κληρονομιάς.

3. Πειραματισμοί με τον πολιτισμό. Η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στο να φέρει τον πολιτισμό και την πολιτισμική μας κληρονομιά πιο κοντά σε όλους τους πολίτες με την καθιέρωση περιοδευόντων θεματικών φεστιβάλ και την αποφυγή της υπερσυγκέντρωσης των μουσείων σε μεγάλες πόλεις. «Είναι μια επιδίωξη που πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε πραγματικότητα, καθότι έτσι μπορούμε να γίνουν πλουσιότεροι. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον όταν εκτίθεται κανείς σε άλλους πολιτισμούς. Δεν είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι απτός και προσιτός ως έννοια αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας μαθητής από τη Γαλλία.

Ο πολιτισμός, η καρδιά της Ευρώπης

«Δεν μπορούμε να χτίσουμε την Ευρώπη, εάν δεν επιφυλάξουμε στον πολιτισμό και την πολιτισμική μας κληρονομιά μια πιο κεντρική θέση. Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η οικοδόμηση της Ευρώπης γίνεται ως επί το πλείστον με γνώμονα την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά και την αγορά», δήλωσε η Σνέσκα Κβέντβλιεγκ-Μιχαίλοβιτς, γενική γραμματέας της Europa Nostra, μιας οργάνωσης που μεριμνά για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. «Πράγματι, πρόκειται για πολύ σημαντικά μέσα σύγκλισης των οικονομιών και των κοινωνιών· αλλά ποια είναι η καρδιά και η ψυχή της Ευρώπης; Ο πολιτισμός και η πολιτισμική της κληρονομιά!», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ Γκονσάλο Λόμπο Ξαβιέ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να αφουγκραζόμαστε τους νέους και να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδέες τους. «Αυτό το απίστευτο εγχείρημα που αποκαλούμε “Ευρώπη” ανήκει σε όλους, έχει κατασκευαστεί από όλους και όλοι έχουν τη δική τους φωνή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεστε εδώ!», δήλωσε ο κ. Λόμπο Ξαβιέ, υποδεχόμενος τους μαθητές στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γιώργος Ντάσης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μάθουν τί έχει επιτευχθεί, αλλά και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Πρέπει να συνεργαστούμε και ιδίως με εσάς τους νέους, διότι χωρίς εσάς δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα!».

Η ΕΟΚΕ θα μεριμνήσει έτσι ώστε οι τρεις προτάσεις που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους να ενσωματωθούν στις συστάσεις της ΕΟΚΕ προς τους νομοθέτες της ΕΕ. Επιπλέον, η γενική γραμματέας της Europa Nostra πρότεινε να εκτεθούν στη συνόδο κορυφής της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στο Βερολίνο.

Η εκδήλωση διεξήχθη – για ένατο συνεχές έτος – υπό την αιγίδα της ΕΟΚΕ στις Βρυξέλλες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις