Κόσμος

Δημοψήφισμα Ιταλία: Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

Έκανε το δημοψήφισμα προσωπική υπόθεση, έχασε και... χάνει τα πάντα. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί. Γιατί στην κλυδωνιζόμενη μετά το 60% του Όχι στο δημοψήφισμα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από το ποιος θα διαδεχτεί τον Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία της εξουσίας, μέχρι ακόμη και το να πάρει ξανά ο 41χρονος πρωθυπουργός την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση.

Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει πως τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία μετά το συντριπτικό Όχι στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική αναθεώρηση, είναι επί της ουσίας τρία.

1. Παραμονή του Ρέντσι στην εξουσία
Θεωρητικά θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία είτε με μια… νέα, η οποία θα περιλαμβάνει και το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του γνωστού και μη εξαιρετέου Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βέβαια, η ηχηρή ήττα του Ναι που στήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός κάνει την παραμονή του πολύ δύσκολη.

2. Κυβέρνηση τεχνοκρατών
Αυτό ίσως είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, με τη στήριξη της υπάρχουσας ή διευρυμένης πλειοψηφίας. Ήδη άλλωστε ακούγονται πιθανά ονόματα διαδόχων του Ρέντσι, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα και ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2017 και την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει μέχρι να λήξει η θητεία της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2018.

3. Άμεση διάλυση της Βουλής
Ίσως το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες. Η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξασφαλίζει πως το κυβερνών κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η αποτυχία της Συνταγματικής αναθεώρησης (το θέμα του δημοψηφίσματος) σημαίνει για τη Γερουσία πως διατηρείται το αναλογικό σύστημα και τα δυο Σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου παραμένουν ασύμβατα και άρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σχεδόν αδύνατη.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ομως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ακριβώς επειδή φοβούνται μια νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Προτιμούν να προηγηθεί η τροποίηση του εκλογικού νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μια αναλογική μορφή.

Ο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει το τελικό σενάριο. Πρέπει όμως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών αν επιθυμεί, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από τον τυφώνα Isaias – 700.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλόριντα και Αλαμπάμα - Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με τις ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα
Καταστροφές από τον τυφώνα Isaias
«Έμοιαζε με παγίδα»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τον Ζελένσκι με τη συμφωνία για το ντίζελ με τον Πούτιν – Τα 6 αιτήματα που αγνόησε η Ουκρανία
Οι Ουκρανοί πήγαν στο Μαϊάμι για να συζητήσουν εκεχειρία στις ενεργειακές επιθέσεις και βρέθηκαν μπροστά σε μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το ντίζελ
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 12
ΗΠΑ: AI «παρίστανε» τον μάρτυρα σε ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία και έστειλε ψεύτικη πληροφορία στην αστυνομία
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic επινόησε μαρτυρία για υπόθεση δολοφονίας και την υπέβαλε στις αρχές της Φιλαδέλφειας - Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εντοπίσει τι είχε συμβεί, προκαλώντας την οργή της αστυνομίας
ΑΙ