Κόσμος

Δημοψήφισμα… μίσους για τους πρόσφυγες την Κυριακή στην Ουγγαρία – “Απειλή η μετανάστευση” λέει ο Όρμπαν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν στις κάλπες την παραμονή του δημοψηφίσματος που οργάνωσε κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν τον κίνδυνο χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Οι Ούγγροι έχουν «το καθήκον» να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει κατά των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών», έγραψε ο Όρμπαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση συνιστά μια πραγματική απειλή. Θέτει σε κίνδυνο τον ειρηνικό τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και την ασφάλεια». «Με το δημοψήφισμα μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε Ευρωπαίο: να τους πούμε ότι αυτό επαφίεται σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, να συνετίσουμε την ΕΕ, με μια κοινή προσπάθεια ή να την αφήσουμε να κατακερματιστεί» υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Αν και θεωρείται πως το «όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποβεί ταπεινωτικό για τον Βίκτορ Όρμπαν, εάν η συμμετοχή αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών του, κάτω του υποχρεωτικού ορίου του 50%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Publicus Institute, μονάχα το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει έναντι 54% τον προηγούμενο μήνα. Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Αυτό το δημοψήφισμα είναι μια επίκληση στον φόβο και το μίσος» κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ταμάς Μπόερ που συμμετείχε σε μια συγκέντρωση χθες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι
Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες καταγράφονται να περπατούν ελεύθερα στους κατεστραμμένους δρόμους του Ποκρόφσκ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν στρατιώτες να περιπολούν ανενόχλητοι στο νότιο Ποκρόφσκ, την ώρα που το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι οι μάχες συνεχίζονται στη μισοερειπωμένη πόλη
Στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες στο Ποκρόβσκ
Λίβανος: Ο αρχηγός της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας ναρκωτικών της χώρας συνελήφθη από τον στρατό
Ο βαρόνος των ναρκωτικών Νουχ Ζαϊτέρ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δεκάδες εντάλματα σύλληψης, συνελήφθη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην κοιλάδα Μπεκάα
Ένας Λιβανέζος στρατιώτης