Παρασκευή, 3 Μαΐ
22oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Brexit vs Bremain: Προβάδισμα παραμονής και 12% αναποφάσιστοι!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Άλλες δυο δημοσκόπησεις είδαν το φως της δημοσιότητας και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία που θα κρίνει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Το προβάδισμα του Bremain έχει φτάσει στο 10% έναντι του Brexit. Δείτε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία Ipsos MORI για την εφημερίδα Evening Standard και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 52% των Βρετανών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 48% θέλει την έξοδο.

Σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης το γεγονός πως το 12% των ψηφοφόρων ίσως να αλλάξει γνώμη μέχρι να φτάσει ως την κάλπη!

Μια δεύτερη τελική δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της Πέμπτης με το δημοψήφισμα σε πλήρη εξέλιξη ρίχνει… “βόμβα”, αφού δίνει προβάδισμα 10% στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Populus που έγινε, όπως κι εκείνη της Ipsos, διαδικτυακά, το Bremain συγκεντρώνει το 55% και το Brexit 45%. Στο συγκεκριμένο γκάλοπ συμμετείχαν 4.700 άτομα και έγινε από τις 21 Ιουνίου έως τα μεσάνυχτα της 22ας.

Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι διαφορά μόλις μιας μονάδας, με το Bremain να προηγείται.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μπορεί οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Τετάρτης (22.06.2016) να έδιναν μικρό αλλά σαφές προβάδισμα στην αποχώρηση από την Ε.Ε., δυο άλλες έρευνες όμως που δημοσιοποιήθηκαν αργά το βράδυ δείχνουν πως το Bremain προηγείται και μάλιστα με διαφορά.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV, δίνει 48% στο Bremain και 42% στο Brexit. Το γκάλοπ διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τις 17 ως τις 22 Ιουνίου. Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun στις 14 Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα μόλις μιας μονάδας.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times δίνει 51% στο Bremain και 49% στο Brexit. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Times. Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.

Νωρίτερα, σε δημοσκόπηση της εταιρίας TNS, το Brexit προηγούνταν με 43% έναντι 41% του Bremain, της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε δηλαδή. Το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν είτε αναποφάσιστοι ή είτε απρόθυμοι να ψηφίσουν. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τις 16 ως τις 22 Ιουνίου.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας με 45% επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής με 44%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε