Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Δημοσκόπηση σοκ! Οι ακροδεξιοί “έπιασαν” τους Σοσιαλδημοκράτες

Δημοσκόπηση σοκ! Οι ακροδεξιοί “έπιασαν” τους Σοσιαλδημοκράτες

Συμβαίνει στη Σαξονία της Γερμανίας και είναι πέρα για πέρα ανησυχητικά τα ευρήματα δημοσκόπησης που δείχνει πως το ακροδεξιό κόμμα έχει, για πρώτη φορά, το ίδιο ποσοστό με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD!

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που τάσσεται υπέρ μιας σκληρής γραμμής για τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό, συγκεντρώσει τη δημοσκόπηση του Infratest dimap ποσοστό 13% όσο και το SPD.

Το AfD απορρίπτει τη μεταναστευτική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη «χάος παροχής ασύλου», ενώ παρουσιάζοντας τη δική του πολιτική την προηγούμενη εβδομάδα το κόμμα τάχθηκε υπέρ της επιβολής ελέγχων στα σύνορα για να περιοριστεί η εισροή μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία από την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως το ναζιστικό κόμμα NPD θα έμπαινε στην περιφερειακή βουλή αν γίνονταν τώρα εκλογές, καθώς εμφανίζεται να κερδίζει το 5% στην πρόθεση ψήφου.

Στις περιφερειακές εκλογές του Αυγούστου του 2014, η Εναλλακτική για τη Γερμανία είχε κερδίσει το 9,7% των ψήφων και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Σαξονίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CSU) μείωσαν το ποσοστό τους κατά 1,4% μονάδα στο 38%.

Η Σαξονία είναι το γερμανικό κρατίδιο με το μεγαλύτερο κύμα ξενοφοβίας. Η πρωτεύουσά του Δρέσδη είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε το αντι-ισλαμικό κίνημα PEGIDA, το οποίο προσέλκυσε 5.000 ανθρώπους στη διαδήλωσή του την περασμένη Δευτέρα. Στο ίδιο κρατίδιο βρίσκεται και το Χάιντεναου, όπου νεαροί ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών αλλά και γιούχαραν την Άνγκελα Μέρκελ όταν το επισκέφτηκε.

Εξάλλου η δημοσκόπηση αυτή αποκάλυψε ότι το 60% των ερωτηθέντων στη Σαξονία ανησυχούν για τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα, έναντι του 38% που καταγράφεται στο σύνολο της Γερμανίας.

Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που μπήκαν την Τετάρτη (16/09/2015) στη Γερμανία, φτάνοντας συνολικά τους 7.266, ενώ την Τρίτη η αστυνομία είχε σταματήσει συνολικά 3.442 πρόσφυγες στα γερμανο-αυστριακά σύνορα.

Η άφιξη φέτος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων θα είναι αρχικά “ένα βάρος για την αγορά εργασίας” και θα οδηγήσει σε μια αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, προέβλεψε παράλληλα σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας για την απασχόληση.
Μακροπρόθεσμα ωστόσο, σημείωσε ο Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι νεοαφιχθέντες θα είναι ένας πλούτος για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία της, οι οποίες απειλούνται από μια έλλειψη εργατικών χεριών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ωστόσο αρχικά, καθώς η ενσωμάτωση των προσφύγων θα πάρει αναγκαστικά χρόνο, τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία θα παρουσιάσουν άνοδο, προέβλεψε.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσιάζει σήμερα ποσοστό ανεργίας 6,4%, το χαμηλότερο από την επανένωσή της.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 νέους πρόσφυγες και αναμφίβολα ανάλογο αριθμό και το 2016.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.
Ο Μάνφρεντ Σμιτ, ο οποίος έχει επικριθεί για βραδυπορία στη διαχείριση των αιτήσεων των αιτούντων άσυλο, ήταν πρόεδρος του γραφείου αυτού από το 2010.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε