Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Βίοι αντίθετοι! Πέφτει η Κλίντον ανεβαίνει ο Τραμπ!

Δημοσκόπηση: Βίοι αντίθετοι! Πέφτει η Κλίντον ανεβαίνει ο Τραμπ!

Λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, συνεχίζει να καταγράφει πτώση στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να παγιώνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ο επιχειρηματίας σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ και συγκεντρώνει ποσοστό 32% στην πρόθεση ψήφου σε μία να δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Το προβάδισμά του έναντι των υπολοίπων 16 υποψηφίων είναι πολύ υψηλότερο από το όριο του στατιστικού λάθους (+/- 4,5%).

Πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί ένα άλλο «αουτσάιντερ» της πολιτικής σκηνής, ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, του οποίου οι ευγενικοί τρόποι και η θρησκευτική του πίστη γοητεύουν όλο και περισσότερους ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Γερουσιαστές, κυβερνήτες, πρώην αιρετοί και επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται πολύ πιο πίσω, ιδίως ο Τζεμπ Μπους, ο αδελφός και γιος των πρώην προέδρων Μπους, τον οποίο κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ για έλλειψη ενέργειας και μαλθακότητα.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η πτώση της Χίλαρι Κλίντον επιβεβαιώνεται σε μια νέα δημοσκόπηση, που επικεντρώνεται στην πολιτεία της Αϊόβα, στις κεντρικές ΗΠΑ.

Οι ψηφοφόροι αυτής της πολιτείας έχουν παραδοσιακά το προνόμιο να ψηφίζουν πρώτοι στις προκριματικές, την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Η Χίλαρι Κλίντον είχε ηττηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Quinnipiac που δημοσιεύτηκε σήμερα καταδεικνύει ότι ο ανεξάρτητος γερουσιαστής και «σοσιαλδημοκράτης» Μπέρνι Σάντερς, ηλικίας 74 ετών, ανταγωνίζεται επάξια την πρώην υπουργό Εξωτερικών ηλικίας 67 ετών στην Αϊόβα, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 41% στην πρόθεση ψήφου έναντι 40% (3,4% το όριο του στατιστικού λάθους). Μέχρι πρότινος η Χίλαρι Κλίντον διατηρούσε άνετο προβάδισμα.

«Είναι ο υποψήφιος της δημοκρατικής Αριστεράς, εναντίον των επικεφαλής του κόμματος και της αγαπημένης τους υποψηφίου για τις προεδρικές, της Χίλαρι Κλίντον» επισημαίνει ο Πίτερ Μπράουν, αναλυτής του ινστιτούτου.

Ο Μπέρνι Σάντερς απευθύνεται σε κάθε συνιστώσα της Αριστεράς, προβάλλοντας ως παράδειγμα τις κοινωνικές πολιτικές της Ευρώπης. Δεν είναι στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά διατηρεί έδρα στη Γερουσία με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών και έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα στις προκριματικές του κόμματος.

Η πτώση των ποσοστών της Κλίντον συμπίπτει με την πολεμική που έχει ξεσπάσει σχετικά με την υπέρμετρη χρήση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αντί του επίσημου email της, όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας το διάστημα 2009- 2013.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε