Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Δημοσκόπηση “χαστούκι” για Τραμπ: Συμφωνούν με τις διαδηλώσεις, διαφωνούν με την πολιτική του

Τραμπ

Αν και με την κατάσταση στις ΗΠΑ τα ποσοστά θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για τον Ντόναλντ Τραμπ, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters είναι κόλαφος για τον Αμερικανό πρόεδρο. Γιατί οι περισσότεροι συμφωνούν με τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία Φλόιντ και με τον Τραμπ διαφωνούν.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση δεν εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε δεύτερο σκέλος της έρευνας δίνουν προβάδισμα εκλογής στον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δίνη της βίας, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη της Μινεσότα από έναν λευκό αστυνομικό που τον πατούσε στο λαιμό με το γόνατά του επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, μην αφήνοντάς τον ούτε όταν έχασε τις αισθήσεις του.

Click4more Ουάσινγκτον: Αναπτύχθηκαν 1.600 στρατιώτες στους δρόμους! “Πόλεμος” ξανά έξω από τον Λευκό Οίκο (pics, video)

Στη δημοσκόπηση που έγινε τη Δευτέρα και χθες Τρίτη (σ.σ. όταν ο Τραμπ έκανε… σόου πηγαίνοντας σε εκκλησία απέναντι από τον Λευκό Οίκο για να ποζάρει με τη Βίβλο στα χέρια), το 64% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησε πως κατανοεί ή συμφωνεί με τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω και διαδηλώνουν, το 27% είπε ότι δεν συμφωνεί και το 9% απάντησε ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.

Και αυτό ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή και απειλεί να κατεβάσει στους δρόμους το στρατό για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Το 55% των Αμερικανών δεν εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ τις κινητοποιήσεις, με το 40% να λέει πως διαφωνεί «σθεναρά», ενός μόλις το ένα τρίτο εγκρίνει την αντίδρασή του, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο που εκφράζει ικανοποίηση για την δουλειά που κάνει γενικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ (39%).

Δημοσκόπηση… Νο2: Προβάδισμα Μπάιντεν

Χωριστή δημοσκόπηση των Ipsos και Reuters καταγράφει προβάδισμα του Μπάιντεν επί του Τραμπ. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος συγκεντρώνει 47% και ο Ρεπουμπλικάνος νυν πρόεδρος 37%). Είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα του ινστιτούτου και του πρακτορείου αφότου ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα πρακτικά επικράτησε στην κούρσα για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, στις αρχές του Απριλίου.

Click4more ΗΠΑ: Και πάλι πάνω από 1.000 θάνατοι από κορονοϊό σε μια μέρα

Το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως ανεξάρτητων ψηφοφόρων που διαφωνεί με την προσέγγιση του Τραμπ είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό στο γενικό δείγμα.

Ακόμη όμως και μεταξύ όσων δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι, μόνο το 67% είπε πως εγκρίνει τον τρόπο που αντιδρά, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που επιβεβαιώνει το υψηλό βαθμό συσπείρωσης στο κόμμα, όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι από τα πεπραγμένα του γενικά (82%).

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία. Το 43% θεωρεί πως το χειρίζεται καλά αλλά το 47% διαφωνεί. Όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό όσων κρίνουν πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνουν καλή δουλειά είναι υψηλότερο στις τάξεις των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Οι δύο δημοσκοπήσεις έγιναν μέσω internet, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ. Στην έρευνα για τις διαδηλώσεις, το δείγμα ήταν 1.004 Αμερικανοί ενήλικοι και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%. Σε αυτήν για τις επιδόσεις του Τραμπ συνολικά και τις προεδρικές εκλογές, το δείγμα ήταν 1.113 Αμερικανοί ενήλικοι και το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις