Κόσμος

Δίνουν… χρόνο στον Πουτζδεμόν – Αναβλήθηκε η ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν παραμένει στις Βρυξέλλες. Και φαίνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο θέλει να του δώσει την ευκαιρία να… ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ισπανία. Αλλιώς, θα βγει ένταλμα σύλληψης.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σήμερα Πέμπτη (02.11.2017) ήταν προγραμματισμένη η ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας των Καταλανών αυτονομιστών βουλευτών. Αλλά η ακρόαση αναβλήθηκε. Και αυτό ερμηνεύεται ως παράταση… χρόνου για τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο αυτονομιστής ηγέτης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ισπανία. Όμως αν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο (σ.σ. σήμερα δεν επέστρεψε αλλά μπορεί να το κάνει έως τις 09/11), θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

catalonia

Αναβολή για… λίγο στο Ανώτατο Δικαστήριο

Οι Καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους απαγγελθούν κατηγορίας για στάση και αποσχιστική δράση. Επρόκειτο σήμερα να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλά η ακρόασή τους αναβλήθηκε έως τις 9 Νοεμβρίου.

Έξι βουλευτές και μέλη των υπηρεσιών του καταλανικού κοινοβουλίου, ανάμεσά τους και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, παρουσιάσθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Είχαν κλητευτεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαδέλ στέλνει... φιλιά μετά την αναβολή της ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο
Η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαδέλ στέλνει… φιλιά μετά την αναβολή της ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο λόγος της αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο οι συνήγοροί τους εξέφρασαν την έκπληξή τους για το βραχυχρόνιο της αναβολής.

Ο Πουτζδεμόν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, είχε στείλει σαφές μήνυμα στον Κάρλες Πουτζδεμόν: αν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις».

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πολ Μπεκαέρτ
Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πολ Μπεκέρτ

«Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε. Ο Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

«Δεν θα πάει στη Μαδρίτη. Πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Ο ίδιος ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει από χθες (01.11.2017) ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει την Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του.

catalonia

Οι κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου 20 καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης.

Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κέιτ Μίντλετον «τράβηξε τα βλέμματα» στο Wimbledon – Η εντυπωσιακή εμφάνισή της με κόκκινο φόρεμα και η συγκινητική συνάντηση με 12χρονη παραπληγική
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, προστάτιδα του All England Lawn Tennis Club, εμφανίστηκε χαμογελαστή και χαιρέτισε το κοινό πριν πάρει τη θέση της στο Royal Box, όπου την υποδέχτηκαν με θερμό χειροκρότημα
Kate Middleton
Συγκλονιστικό βίντεο με θραύσματα ρωσικού πυραύλου που πέφτουν σε πάρκο στην Ουκρανία - Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί και 17 τραυματίες
Στο Κίεβο, οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί, μερικά λεπτά αφού ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού, ενώ δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά 10 και 11 ετών
Ουκρανία
5
«Στα μαχαίρια» Τραμπ και New York Times: Καταγγελίες σε 4 δημοσιογράφους για το ρεπορτάζ σχετικά με την ασφάλεια του νέου Air Force One
Η κλήτευση έγινε έπειτα από δημοσίευση άρθρων από τους New York Times που ισχυρίζονταν ότι το αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ, δώρο από το Κατάρ, δεν ήταν αρκετά ασφαλές
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο Air Force One