Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Διώρυγα Σουέζ: Καρέ-καρέ η προσάραξη του γιγάντιου πλοίου – «Μάχη» για τη ρυμούλκησή του (vids)

Διώρυγα Σουέζ: Καρέ-καρέ η προσάραξη του γιγάντιου πλοίου – «Μάχη» για τη ρυμούλκησή του (vids)
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μάχη με τον χρόνο δίνουν στην Αίγυπτο προκειμένου να αποκολληθεί το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει μπλοκάρει εδώ και τέσσερις ημέρες τη Διώρυγα του Σουέζ. Αν αποτύχει η απόπειρα αποκόλλησής του 400 μέτρων Ever Given θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια το πρωί της Κυριακής, όπως δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν τα της επιχείρησης.

Για να αποκολληθεί το γιγάντιο πλοίο που έχει προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να απομακρυνθούν τόνοι άμμου γύρω από την πλώρη του. Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Click4more: Διώρυγα του Σουέζ: Στα ύψη το πετρέλαιο από το μπλοκάρισμα – Ζημιές 10 δισ. την ημέρα

Καρέ καρέ η προσάραξη του Ever Green

Βίντεο προσομοίωσης του Vessel Finder δείχνει την πορεία του Ever Given χρησιμοποιώντας το στίγμα από τον πομπό του τεράστιου φορτηγού πλοίου μέσα στη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι τη που ο καπετάνιος χάνει τον έλεγχο λόγω ισχυρών ανέμων.

Δείτε το βίντεο: 

Ανάλογο βίντεο που καταγράφει τα τελευταία 90 λεπτά της πορείας του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δημιούργησε και η FleetMon βάσει των δεδομένων AIS από τη θέση του.

Δείτε το βίντεο: 

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ευχαριστεί τις χώρες που προσφέρουν βοήθεια

Τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Αίγυπτο για την αποκόλληση του πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ ευχαρίστησε ρο Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μουστάφα Μαντμπούλι. Οι προσπάθειες για την αποκόλληση του 400 μέτρων πλοίου Ever Given, που έχει παραλύσει το παγκόσμιο εμπόριο, συνεχίζονται με την εταιρεία να ελπίζει ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου τόνισε ότι η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ χρησιμοποιεί όλη την εσωτερική τεχνογνωσία και εξοπλισμό για την επίλυση του προβλήματος. «Παλεύουμε ενάντια στο χρόνο για να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία στη ζωτική θαλάσσια αρτηρία που εξυπηρετεί ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Μουστάφα Μαντμπούλι.

Click4more: Διώρυγα Σουέζ: Συνεχίζεται η επιχείρηση ρυμούλκησης του γιγαντιαίου πλοίου (pics)

 

Η ολλανδική εταιρεία που ασχολείται με την αποκόλληση του σκάφους δήλωσε σήμερα (27/3) ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει αποκολληθεί το γιγαντιαίο πλοίο χάρη στον συνδυασμό της χρήσης μεγαλύτερων ρυμουλκών, των εργασιών βυθοκόρησης και της πλημμυρίδας.

Το 400 μέτρων Ever Given προσάραξε στο νότιο τμήμα της Διώρυγας εν μέσω ισχυρών ανέμων νωρίς την Τρίτη, προκαλώντας προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα καθώς απέκλεισε μια από τις βασικότερες θαλάσσιες διόδους του κόσμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις