Κόσμος

Διπλό χτύπημα στο TikTok: Απαγόρευση στο Χονγκ Κονγκ, σκέψεις για “μπλόκο” και στις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλέον το TikTok, λόγω του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που έθεσε πρόσφατα σε ισχύ η Κίνα.

“Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την εφαρμογή του TikTok στο Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η πλήρης διακοπή της θα χρειαστεί μερικές μέρες, σύμφωνα με τον TikTok. Ο ιστότοπος οφείλει να επικοινωνήσει πρώτα με τους χρήστες του και τους διαφημιζόμενους.

click4more: ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 130.000 οι νεκροί από κορονοϊό! 55.000 νέα κρούσματα

Το Facebook, η Google και το Twitter επιβεβαίωσαν χθες από την πλευρά τους ότι δεν θα ανταποκρίνονται πλέον σε αιτήματα για πληροφορίες για τους χρήστες τους που θα προέρχονται από την κυβέρνηση και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ από σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

Οι τέσσερις παγκόσμιες πλατφόρμες γνωστοποίησαν ότι οι ομάδες τους εξετάζουν λεπτομερώς τον νέο πολύ αμφιλεγόμενο νόμο που θεσπίστηκε για το Χονγκ Κονγκ.

Σκέψεις για απαγόρευση και στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ “σίγουρα εξετάζουν” την απαγόρευση των κινεζικών social media, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, δήλωσε παράλληλα αργά χθες το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

“Δεν θέλω να πω κάτι πριν από τον πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ), αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε”, σημείωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Fox News.

Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά τον χειρισμό των δεδομένων των χρηστών από το TikTok, λέγοντας ότι ανησυχούν λόγω των κινεζικών νόμων που αξιώνουν από τις εγχώριες εταιρείες “να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται στις έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών που ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα”.

Η άνοδος και οι επικρίσεις

Το TikTok, το οποίο ανήκει στον όμιλο ByteDance που έχει την έδρα του στην Κίνα, είναι μια εφαρμογή για σύντομα βίντεο, που είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των πολύ νέων.

Η εφαρμογή αυτή είχε 800 εκατομμύρια χρήστες τον Ιανουάριο στον κόσμο, σύμφωνα με την DataReportal.

Η πλατφόρμα υποχρεώθηκε συχνά να υπερασπιστεί τον εαυτό της για τους δεσμούς της με την Κίνα, όπου η μητρική της εταιρεία κατέχει παρόμοια εφαρμογή υπό άλλη ονομασία. Το TikTok εξακολουθεί να αρνείται ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και βεβαιώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να αποδεχθεί τέτοια αιτήματα.

Πρόσφατα απαγορεύτηκε στην Ινδία μαζί με άλλες 58 κινεζικές εφαρμογές έπειτα από μεθοριακή σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βανς για το βίντεο Τραμπ να «βομβαρδίζει» με ΑΙ το νησί Χαργκ του Ιράν: «Έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη»
Μία επίθεση στο Χαργκ, απ' όπου εξαγόταν το 90% του ιρανικού πετρελαίου πριν από τον πόλεμο, θα έπληττε σημαντικά το ενεργειακό εμπόριο και θα ασκούσε τεράστιες πιέσεις στην οικονομία του Ιράν
Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανέβασε ο Τραμπ για βομβαρδισμό της νήσου Χαργκ του Ιράν