Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Διπλωμάτης πωλούσε πληροφορίες στους Κινέζους και… “χρηματοδοτούσε” νεαρό άνδρα!

Διπλωμάτης πωλούσε πληροφορίες στους Κινέζους και… “χρηματοδοτούσε” νεαρό άνδρα!

Μοιάζει λίγο με σενάριο κατασκοπικής ταινίας αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. Μια Αμερικανίδα διπλωμάτης πωλούσε πληροφορίες σε Κινέζους κατασκόπους έναντι χρημάτων ή δώρων, τα περισσότερα από τα οποία κατέληγαν σε έναν νεαρό άνδρα που ζούσε μαζί της στο Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Η 60χρονη Κάντανς Μέρι Κλέρμπορν είναι η πρωταγωνίστρια του… κατασκοπευτικού θρίλερ που έρχεται στο φως μετά τη σύλληψή της. Στην Αμερικανίδα διπλωμάτη απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η 60χρονη πήρε χρήματα για την παροχή απόρρητων πληροφοριών, ενώ γνώριζε και ότι δύο Κινέζοι με τους οποίους είχε τακτική επαφή όταν εργαζόταν για την αμερικανική διπλωματία ήταν πράκτορες της κινεζικής υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης έρχεται μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίγνκ στις ΗΠΑ – Θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 6 – 7 Απριλίου στο τουριστικό θέρετρο του Αμεριανού προέδρου στο Μαρ ο Λάγκο της Φλόριντα

Εκτός από τα χρήματα, η διπλωμάτης πήρε και ένα iPhone, όμως τα περισσότερα δώρα κατέληξαν σε έναν νεαρό άνδρα που είχε τα μισά της χρόνια, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, και ο οποίος ζούσε μαζί της στο Πεκίνο και τη Σανγκάη. Οι Κινέζοι πράκτορες πλήρωσαν για τα δίδακτρα του νεαρού σε σχολή μόδας, το ενοίκιο για το διαμέρισμά του, για διακοπές, του αγόρασαν ραπτομηχανή και άλλα πολλά κατ’ απαίτηση της Κλέμπορν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Κλέρμπορν, που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, γνώριζε ότι οι δύο άνδρες που γνώριζε, τον έναν από το 2007 και τον άλλον από το 2012, ήταν Κινέζοι κατάσκοποι.

Κατηγορείται ότι παρεμπόδισε επίσημες διαδικασίες και ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI. Συνελήφθη την Τρίτη και παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, όπου δήλωσε αθώα. Η 60χρονη άρχισε να εργάζεται για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1999 και έχει θητεύσει σε αρκετές ξένες αποστολές, μεταξύ αυτών το Ιράκ, το Σουδάν και η Κίνα.

Η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον που καταδικάζεται για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας είναι 20 χρόνια, ενώ για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στο FBI πέντε χρόνια

Διέθετε άδεια χειρισμού απόρρητων πληροφοριών και ήταν υποχρεωμένη να αναφέρει οποιεσδήποτε επαφές είχε με πρόσωπα που ήταν πιθανό να συνδέονται με ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

«Η Κλέρμπορν δεν ανέφερε τις επανειλημμένες επαφές της με δύο πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αν και αυτοί έδωσαν στην Κλέρμπορν και την οικογένειά της δώρα αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε διάστημα πέντε ετών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η διπλωμάτης «χρησιμοποίησε το λειτούργημά της και την πρόσβαση που διέθετε σε ευαίσθητα διπλωματικά δεδομένα για προσωπικό της όφελός», τονίζει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, scmp.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε