Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Divided they fall – Ο Τραμπ διχάζει πριν κυβερνήσει – Φωνές να αλλάξει το εκλογικό σύστημα

Divided they fall – Ο Τραμπ διχάζει πριν κυβερνήσει – Φωνές να αλλάξει το εκλογικό σύστημα

– Χιλιάδες στους δρόμους κατά του Ντόναλντ Τραμπ φωνάζουν “not my president”
– Τον παρομοιάζουν με τον Χίτλερ και αρνούνται να τον αναγνωρίσουν σαν πρόεδρό τους
– Άγρια επεισόδια, καταστροφές και συλλήψεις σε δεκάδες πόλεις
– Καίνε αμερικανικές σημαίες και ομοιώματά του
– “Φωτιά” τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού και του διεθνούς Τύπου
– Σήμερα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος για να ενημερωθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο διχαστικός προεκλογικός του λόγος θα περάσει και στην προεδρία του; Ο Ντόναλντ Τραμπ, κόντρα στους πάντες και τα πάντα, έκανε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο: εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Πήρε μικρότερο ποσοστό από τη Χίλαρι Κλίντον, πήρε λιγότερες ψήφους αλλά κέρδισε περισσότερους εκλέκτορες και αυτοί τον στέλνουν στον Λευκό Οίκο τα επόμενα τέσσερα (αν όχι περισσότερα) χρόνια.

Από τις πρώτες ώρες της εκλογής του έχει “καταφέρει” να κάνει ό,τι δεν έκανε κανένας προκάτοχός του: να διχάσει ένα ολόκληρο έθνος. Το δικό του έθνος. Ο ρατσιστικός και ξενοφοβικός του λόγος (παρά την προσπάθεια κατά τη νικητήρια ομιλία του να φανεί ενωτικός δηλώνοντας πρόεδρος όλων των Αμερικανών, δηλαδή – αν και δεν το είπε- και τον μεταναστών) φοβίζει.

«Δεν είναι ο πρόεδρός μας». Μια φράση που περικλείει μεγάλο και πιο “βαρύ” νόημα. Για έναν λαό όπως οι Αμερικάνοι η υπακοή και ο σεβασμός στο πρόσωπο του προέδρου είναι μια από τις ρίζες του έθνους τους. Με πολλούς προέδρους έχουν διαφωνήσει. Μόνος ένας το είχε καταφέρει ξανά: ο Τζορτζ Μπους (ο δεύτερος) που ανακάλυψε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε πυρηνικά και έκανε δεύτερη επέμβαση στο Ιράκ, για να τελειώσει τη «δουλειά» που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του. Και τότε υπήρχαν πανό, πλακάτ, μπλουζάκια και κονκάρδες με τη φράση “δεν είναι ο πρόεδρός μου”. Που “βγήκε” ως ερώτηση από τα χείλη του Αβραάμ Λίνκολν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Θα γίνει ο Τραμπ συστημικός για να ενώσει ακόμη και αυτούς που τις τελευταίες 24 ώρες βγαίνουν μαζικά στους δρόμους της Αμερικής για να διαδηλώσουν εναντίον του; Ή από τον “εμφύλιο” ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς (και μάλιστα επί προεδρίας Ομπάμα, του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ) η χώρα θα περάσει στον “εμφύλιο” των λευκών με τους λευκούς, τους μετανάστες, τους μαύρους, τους ασιάτες;

«Αμερικανός ψυχοπαθής», «Αμερικανική τραγωδία». Είναι οι τίτλοι δυο από τα πιο αιχμηρά πρωτοσέλιδα, της Liberation και του New Yorker, της εκλογής Τραμπ. Η οποία είναι πρωτοσέλιδο σε σχεδόν όλες τις εφημερίδες του κόσμου.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπαιξαν και με την ημερομηνία της εκλογής Τραμπ. 11/9. Θυμίζει κάτι; Την 9/11 (σ.σ. 11η Σεπτεμβρίου). Είναι ικανός ο Τραμπ να “γκρεμίσει” μια χώρα όπως τα αεροπλάνα της Αλ Κάιντα “γκρέμισαν” τους Δίδυμους Πύργους, το καμάρι και σύμβολο της Νέας Υόρκης (από την οποία κατάγεται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος;).

Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Όκλαντ, Σικάγο, Ουάσινγκτον, Πενσιλβάνια, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη, Όρεγκον, Όστιν. Είναι 10 από τις πόλεις των ΗΠΑ που έζησαν βράδυ αναβρασμού, με ογκώδεις διαδηλώσεις (κάποιες ειρηνικές, άλλες όχι), καταστροφές και συλλήψεις. Πλακάτ που εμφανίζουν τον νέο πρόεδρο ως γουρούνι, τον αποκαλούν ρατσιστή (είναι…), τον παρομοιάζουν με τον Χίτλερ, του λένε να πάει να… .

Παρά τον ενωτικό λόγο του ίδιου του Τραμπ, παρά την παραδοχή (με ώρες καθυστέρηση και σαφές μήνυμα) από την ηττημένη Κλίντον, με «παγωμένο» λόγο και σαφείς αποστάσεις από τον Ομπάμα, είναι εκατομμύρια εκείνοι που δηλώνουν πως δεν θέλουν τον Τραμπ για πρόεδρο των ΗΠΑ. Που όμως εξελέγη χωρίς να υπάρξει ούτε νύξη για νοθεία. Κι ας είχε καλλιεργήσει ο ίδιος αυτό το κλίμα προεκλογικά.

Γι’ αυτό πολλοί τώρα «φωνάζουν» αυτό που ίσως θα έπρεπε να γίνει από το θέατρο του παραλόγου που έζησαν οι ΗΠΑ το 2000: να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Αλλά στις ΗΠΑ, το να αλλάξει το Σύνταγμα είναι ακόμη ταμπού.

Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα δεν λειτουργεί πλέον καθόλου, έλεγε ένας από τους διαδηλωτές, ο Νίκολας Φόρκερ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 200.000 ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, σύμφωνα με προσωρινά ακόμη στοιχεία, αλλά όχι και επαρκή αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων (270). «Πρέπει να αλλάξει, είναι γελοίο».

Οι διαδηλώσεις

«Έχουμε φωνή», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν με κεριά, παρά τη βροχή, μπροστά στον Λευκό Οίκο, καταγγέλλοντας τις ρατσιστικές, σεξιστικές και ξενοφοβικές απόψεις του Τραμπ. «Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να φοβούνται», δήλωσε ο διοργανωτής της συγκέντρωσης Μπεν Ουίνκλερ, ανακοινώνοντας ότι διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

«Δεν είμαστε μόνοι», φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους μπροστά από τον Λευκό Οίκο, το κατώφλι του οποίου θα περάσει σήμερα για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ο Τραμπ και κοντά στον οποίο θα νοικιάσει διαμέρισμα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν και θα ορκιστεί για να αναλάβει καθήκοντα και να διαδεχτεί τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο οι λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές στην αρχή της βραδιάς έγιναν πολλές χιλιάδες. «Βρισκόμαστε εδώ διότι δεν είμαστε μόνοι αυτές τις σκοτεινές ώρες», επέμεινε ο Μπεν Ουίνκλερ της ομάδας MoveOn.org στην Ουάσινγκτον.

«Είναι μία δύσκολη στιγμή για πολλούς Αμερικανούς», δήλωσε ο Ιθαν Μίλερ, της οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Jobs with Justice. «Ζήσαμε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ρατσισμό, μισογυνισμό και πλήθος άλλες τρομακτικές τακτικές που τελικά επέτρεψαν στον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την πρόοδο στη χώρα αυτή», είπε.

Άλλοι διαδηλωτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι. «Ήρθα εδώ για να πενθήσω», είπε ο 28χρονος Κρις Χασάν, που εργάζεται για μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Τζόαν Παραντί, 31 ετών, που κατάγεται από το Μεξικό και εργάζεται επίσης για μία μη κυβερνητική οργάνωση στην Ουάσινγκτον δήλωσε: «Αισθάνομαι πραγματικά άσχημα. Πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που συνέβη για να το αντιμετωπίσουμε και να μιλήσουμε γι’ αυτό».

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μανχάταν, στην Union Square και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τον Πύργο Τραμπ, στο Σέντραλ Παρκ όπου ζει ο Τραμπ. Και μπροστά στο «σπίτι» του έκαψαν ένα ομοίωμά του. Σε άλλες περιπτώσεις έκαναν και την αμερικανική σημαία.

Στην Καλιφόρνια, μαθητές και φοιτητές έφυγαν από τις αίθουσες διδασκαλίας και οργάνωσαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιουπόλεις και τα σχολικά συγκροτήματα.

Στο Λος Αντζελες, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο φωνάζοντας «Όχι δικός μου πρόεδρος», ενώ ομάδα διαδηλωτών έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο 101 προκαλώντας για ώρα κυκλοφοριακό χάος.

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν και πάλι στο Όκλαντ, πόλη έξω από το Σαν Φρανσίσκο. Φωτιές σε κάδους, συλλήψεις, καταστροφές κτιρίων και βανδαλισμός περιπολικών.

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, 300 συγκεντρωμένοι έκλεισαν την κυκλοφορία, ενώ άλλοι έκαψαν την αμερικανική σημαία.
Στην Πενσιλβάνια, εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ βγήκαν στους δρόμους, ενώ στο Σικάγο, περίπου 1.800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Trump International Hotel, φωνάζοντας συνθήματα “Όχι στον Τραμπ!” “Όχι ρατσιστές στις ΗΠΑ”. Η αστυνομία στο Σικάγο απαγόρευσε την κυκλοφορία στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο εμποδίζοντας την πορεία των διαδηλωτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε