Κόσμος

ΔΝΤ: Μεγάλη συρρίκνωση των ΑΕΠ της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την οικονομία της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της Ρωσίας, υπό το βάρος των μαζικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% φέτος και το ουκρανικό ΑΕΠ 35%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είναι αντίστοιχα 11,3 και 38,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις για την Ουκρανία, γιατί “είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν ακριβή δεδομένα για τις ζημιές στην οικονομία”. Όμως λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές καταστροφές υποδομών και τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων, ο θεσμός προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι “πολύ σοβαρή”.

“Ακόμη κι αν ο πόλεμος τελείωνε σύντομα”, οι ανθρώπινες απώλειες, η καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου και η φυγή των πολιτών θα εμποδίσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα για πολλά από τα επόμενα χρόνια”, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, “οι εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών Swift και η απαγόρευση πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία”, εκτιμούν.

Αφού κατέρρευσε 60%, το ρούβλι επανήλθε κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εισβολή. Όμως η αποχώρηση ξένων επιχειρήσεων από τη Ρωσία επηρεάζει πολλές βιομηχανίες μεταξύ των οποίων η αεροναυπηγική και οι αεροπορικές μεταφορές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τομέας πληροφορικής και η γεωργία.

“Κατά συνέπεια, οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές”, εκτιμά το ΔΝΤ.

Επιπλέον μία απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών θα οδηγήσει σε μια σημαντική πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων και της κατανάλωσης που θα “αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις δημοσιονομικές δαπάνες”.

Η βασική πρόβλεψη είναι ως εκ τούτου μια ισχυρή ύφεση το 2022 και μια νέα πτώση του ΑΕΠ περίπου 2,3% το 2023.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο σημαντικός αν ορισμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία, “απογαλακτιστούν” από τη ρωσική ενέργεια.

Το Ταμείο δεν κάνει προβλέψεις για το 2023 για την Ουκρανία λόγω του μεγάλου βαθμού αβεβαιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
9
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS