weather-icon °C AΘΗΝΑ

ΔΝΤ: Το χρέος της Ιταλίας μεγάλος κίνδυνος για την ευρωζώνη

ΔΝΤ: Το χρέος της Ιταλίας μεγάλος κίνδυνος για την ευρωζώνη

Ως ένα μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης θεωρεί το χρέος της Ιταλίας το ΔΝΤ, μαζί με την ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο και ένα σκληρό Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ στο Reuters ενόψει της έκθεσης του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα παρουσιάσει τη λεγόμενη έκθεση του άρθρου 4, σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.

Η Λέγκα ζητά από τον Κόντε να μην υποχωρήσει

Να κρατήσει σκληρή γραμμή ζητά η ιταλική Λέγκα από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό αι «τίποτε δεν θα την σταματήσει» από το να εμποδίσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος για οικονομικά θέματα Κλάουντιο Μπόργκι.

Η Επιτροπή αναμένεται να θα ανακοινώσει σήμερα πως η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, ξεκινώντας την διαδικασία η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε επιβολή προστίμου και αυστηρότερη εποπτεία της ιταλικής οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο ο Κλάουντιο Μπόργκι δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να τερματισθούν όπως έγινε το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Ρώμη άμβλυνε την τάση της και συμφώνησε να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις δαπάνες της.

«Η οικονομία μας είναι ήδη στάσιμη, εάν περικόψουμε δαπάνες ή αυξήσουμε τους φόρους είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε σε ύφεση. Αυτό θέλει η Κομισιόν;», δήλωσε ο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Ιταλία μετά από παρατεταμένη διαμάχη τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφώνησε να χαμηλώσει τον στόχο του ελλείμματος για την χρονιά αυτή στο 2,04% του ΑΕΠ και ο Μπόργκι λέει ότι αυτήν την φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά.

«Τον περασμένο χρόνο ήμασταν ο ελάσσων εταίρος και έπρεπε να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό», είπε, προσθέτοντας ότι τώρα, μετά την νίκη του στις ευρωεκλογές, το κόμμα του προτίθεται να λάβει αυτό τις αποφάσεις.

Ο Μπόργκι υποβάθμισε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ακροδεξιά Λέγκα εξασφάλισε το 34% των ψήφων στις ευρωεκλογές, αφήνοντας πίσω τον κυβερνητικό της εταίρο, το Κίνημα των 5 Αστέρων, που συγκέντρωσε το 17% αντιστρέφοντας το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Μαρτίου 2018.

Ο Κλάουντιο Μπόργκι υποβάθμισε τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ανίσχυρο όργανο, η θητεία του οποίου λήγει τον Νοέμβριο. Αυτό που έχει σημασία, λέει, είναι οι συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα λάβουν και την τελική απόφαση για τυχόν κυρώσεις και η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να είναι λιγότερο εχθρική προς την Ιταλία.

Ο Κλάουντιο Μπόργκι δήλωσε ότι δεν τον αφορούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, πρώην πανεπιστημιακού προσκείμενου στο Κίνημα των 5 Αστέρων, ο οποίος δήλωσε ότι η Ιταλία οφείλει να συμμορφωθεί προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι να κατορθώσει να τους αλλάξει.

Αυτή η στάση του πρωθυπουργού δημιουργεί αμφιβολίες για την ετοιμότητά του να δώσει σκληρή μάχη, δήλωσε, και παρέβαλε την κατάσταση με της Τερέζα Μέι, η οποία, όπως είπε, διαπραγματεύθηκε από θέση αδυναμίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση διότι υπήρξε υποστηρικτής της παραμονής και δεν πίστευε πραγματικά ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει.

«Θέλουμε να ακούσουμε καθαρά από τον Κόντε, και επίσης από τον υπουργό Οικονομίας Τζοβάνι Τρία, αν είναι πραγματικά πεπεισμένοι ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρειάζεται να αλλάξουν, αν δεν έχουμε αποτέλεσμα, και τι προτίθενται να κάνουν γι΄αυτό».

Ερωτηματικό για την στάση του Κινήματος των 5 Αστέρων

Με τη σειρά του ο Μπόργκι δήλωσε ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό στην προσήλωση του Κινήματος των 5 Αστέρων στην αντίσταση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, διότι ο ηγέτης του, ο Λουίτζι ντι Μάιο, έχει κατά το παρελθόν αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα.

Ο Κλάουντιο Μπόργκι είναι γνωστός ευρωσκεπτικιστής, ο οποίος έκανε εκστρατεία για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Αλλα στελέχη της Λέγκα θεωρούνται περισσότερο μετριοπαθή, όμως εκείνος επέμεινε ότι σχετικά με τις συνομιλίες με την Ενωση για τα δημοσιονομικά ομιλεί εκ μέρους ολόκληρου του κόμματος.

Αρνήθηκε να πει αν η Λέγκα θα προκαλέσει την ανατροπή της κυβέρνησης, εάν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της και τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που η Λέγκα θέλει να επιφέρει στους ευρωπαϊκούς κανόνες δήλωσε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν μέσω της κατάργησης του λεγόμενου «διαρθρωτικού» ελλείμματος, με την διατήρηση του ορίου του 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από την συνθήκη του Μάαστριχτ.

Επίσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δαπανήσει έως και ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για την απευθείας χρηματοδότηση σειράς επενδυτικών προγραμμάτων στην ΕΕ, αγοράζοντας ομόλογα που θα εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Μπόργκι σημείωσε ότι οι εταίροι της Ιταλίας απέρριπταν πάντοτε τα αιτήματα για την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος, αλλά εικάζει ότι δεν θα έχουν πρόβλημα με την ανανεωμένη πρόταση της Λέγκα, διότι τα επενδυτικά προγράμματα θα συμφωνούνται από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το νέο αεροδρόμιο στο Βερολίνο…», είπε.

#TAGS MM