Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δολοφονία δημοσιογράφου των Panama Papers: 8 συλλήψεις στη Μάλτα

Δολοφονία δημοσιογράφου των Panama Papers: 8 συλλήψεις στη Μάλτα

Η αστυνομία της Μάλτας συνέλαβε σήμερα οκτώ υπόπτους για τον φόνο της δημοσιογράφου και μπλόγκερ Daphne Caruana Galizia, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ.

Η είδηση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου το αυτοκίνητο της Daphne Caruana Galizia ανατινάχτηκε την ώρα που το οδηγούσε.

Όλοι οι ύποπτοι είναι πολίτες της Μάλτας και οι περισσότεροι έχουν ποινικό μητρώο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Η αστυνομία έχει στη διάθεσή της 48 ώρες για να ανακρίνει τους υπόπτους και να απαγγείλει σε βάρος τους κατηγορίες ή να τους απελευθερώσει.

Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης επιχείρησης της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών ασφαλείας. Η έρευνα της Daphne Caruana Galizia είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη διαφθορά στη Μάλτα.

Τα Panama Papers και η δολοφονία της Daphne

Η Daphne Caruana Galizia, 53 ετών, δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου. Είχε ένα δημοφιλές μπλογκ από το οποίο προέβαλλε αδιάκοπα υποθέσεις διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο με στόχο πολιτικούς όλων των παρατάξεων.

Η Europol είχε στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων οργανωμένου εγκλήματος για να βοηθήσουν τις αρχές της Μάλτας να εξιχνιάσουν τη δολοφονία. Λίγο πριν από τον θάνατό της είχε δημοσιεύσει στο blog της πως υπήρχαν “απατεώνες παντού” στη Μάλτα.

Η Μάλτα είναι γνωστή ως φορολογικός παράδεισος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει προσελκύσει εταιρείες και κεφάλαια εκτός Ευρώπης. Η δημοσιογράφος ερευνούσε για χρόνια την πολιτική διαφθορά και τα σκάνδαλα. Έγραφε για τη διακίνηση ναρκωτικών και τις συνδέσεις της Μάλτας με τις διαρροές των Paname Papers για τους υπεράκτιους οικονομικούς παραδείσους.

Πηγή: Dailymail, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις