Κόσμος

Δολοφονία Σίνζο Άμπε: Στην Ιαπωνία ο Άντονι Μπλίνκεν για να αποτίσει φόρο τιμής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Τόκιο έκανε τη Δευτέρα (11.07.2022) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ μετά την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία, ο Άντονι Μπλίνκεν «σταμάτησε» στην Ιαπωνία και προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Γιοκότα, κοντά στο Τόκιο.

Σκοπός του ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε και να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του αλλά και εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καθώς και «του αμερικανικού λαού».

Ο 67χρονος Άμπε, μορφή της ιαπωνικής δεξιάς, ο πρωθυπουργός που παρέμεινε στο αξίωμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αρχιπέλαγος, ήταν θερμός υποστηρικτής της ενίσχυσης της στρατιωτικής και διπλωματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Έπεσε θύμα δολοφονίας την περασμένη Παρασκευή, ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Νάρα, στη δυτική Ιαπωνία.

«Ο αμερικανικός λαός μοιράζεται την αίσθηση της απώλειας του ιαπωνικού λαού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο (πρώην) πρωθυπουργός Άμπε έκανε το παν για να φθάσει η σχέση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας σε νέα ύψη», είπε ο Μπλίνκεν έπειτα από συνάντησή του με τον νυν πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

blinken japan

«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι κάτι παραπάνω από σύμμαχοι, είμαστε φίλοι. Κι όταν ο ένας φίλος υποφέρει, ο άλλος πάει να τον δει», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, εξηγώντας πως επέδωσε στον Κισίντα επιστολές συλλυπητηρίων του προέδρου Μπάιντεν στην οικογένεια του Σίνζο Άμπε.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η ολονυχτία στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και η κηδεία του Σίνζο Άμπε θα γίνει αύριο Τρίτη. 

Η Μπέρμποκ

Στην Ιαπωνία βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τη δική της επίσκεψη να είναι προγραμματισμένη και να επισκιάζεται από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας Άμπε.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Τόκιο για την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στο «κλείσιμο» της περιοδείας της στην Ασία.

Η Μπέρμποκ συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό της Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

baerbock japan

Η Ιαπωνία, μέλος της G7, την εναλλασσόμενη προεδρία της οποία ασκεί το τρέχον διάστημα η Γερμανία, συμμετέχει εξάλλου ενεργά στις διαβουλεύσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Μπέρμποκ θα επισκεφθεί ιαπωνική ναυτική βάση το απόγευμα, ενώ σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί τη βάση του αμερικανικού 7ου στόλου στη Γιοκοσούκα, όπου θα την υποδεχθεί ο διοικητής του, ο αντιναύαρχος Καρλ Τόμας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Αλλάχ είναι αυτός που με διέταξε» φώναζε ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι στο Παρίσι - Τρεις γυναίκες τραυματίστηκαν, η μία έγκυος
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη λίγα λεπτά μετά την επίθεση με μαχαίρι από αστυνομικό ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας
Police stand guard after a knife attack near the Porte de Clichy in Paris, France July 27, 2026. REUTERS/Abdul Saboor
9
Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ - Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν νεαρό - Εκτιμάται πως οι δράστες πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον - Στους 4 οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί 2 χρόνων
Σιάτλ: Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού – Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»