Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Δυο καταδίκες της Τουρκίας για τη μεταχείριση μελών του ΡΚΚ και της Χεζμπολάχ

Δυο καταδίκες της Τουρκίας για τη μεταχείριση μελών του ΡΚΚ και της Χεζμπολάχ

Δύο ακόμη καταδίκες σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την μεταχείρισή της έναντι ενός μέλους της εκτός νόμου κουρδικής αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης ΡΚΚ και ενός καταδικασμένου σε ισόβια για συμμετοχή στην εκτός νόμου ισλαμιστική τουρκική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Χικμέτ Γιλμάζ, κατοίκου Βελγίου, που καταδικάσθηκε σε 12,5 χρόνια κάθειρξη επειδή κρίθηκε ότι ήταν μέλος του ΡΚΚ, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος νομικής συνδρομής της επιλογής του υπόδικου και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον προσφεύγοντα 1.500 ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσει 1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Ο Γιλμάζ, 51 ετών σήμερα, κρίθηκε ένοχος το 2004 από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή στη δράση του ΡΚΚ.
Στην προσφυγή του στο Δικαστήριο υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του στην αστυνομία δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, ούτε του δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει συνήγορο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Ριφάτ Ντεμίρ, που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη την 30ή Δεκεμβρίου 2009 ως μέλος της Χεζμπολάχ και διότι κατηγορείτο ότι είχε διαπράξει εγκλήματα εν ονόματί της, το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας καθώς και του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του Ντεμίρ ότι η προφυλάκιση του κράτησε υπερβολικά μεγάλο διάστημα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αμφισβητήσει την μεγάλη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που κινήθηκε εναντίον του με ένδικα μέσα.

Με την απόφαση του, το ΕΔΑΔ υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει 9.000 ευρώ στον Ντεμίρ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδηλώσεις

Το μήνυμα των Τούρκων διαδηλωτών στην Ελλάδα: Είστε μαζί μας;

Παιδί έχασε το μάτι του από σφαίρα καουτσούκ στην πλατεία Ταξίμ

Πως να περάσετε την πρώτη νύχτα του γάμου σας – Εγχειρίδιο από την κυβέρνηση Ερντογάν

Και δεύτερος νεκρός στην Τουρκία – Τέταρτη νύχτα ταραχών – Ερντογάν σε διαδηλωτές: Είστε τρομοκράτες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε