Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Δύσκολες”… ώρες για τους Τραμπ! Υποβάθμισαν τον Τζάρεντ Κούσνερ

Τραμπ Κούσνερ

Ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στον Λευκό Οίκο είναι ο γαμπρός του και σύζυγος της Ιβάνκα, Τζάρεντ Κούσνερ. Θεωρούνταν από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του προέδρου. Όχι πια…

Εδώ και μέρες ακόμη ένα σκάνδαλο αναστατώνει τον Λευκό Οίκο. Είναι η υπόθεση Πόρτερ. Είναι ο διευθυντής προσωπικού του Τραμπ που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία. Είχε άδεια να μαθαίνει απόρρητες πληροφορίες. Την ίδια είχε και ο Κούσνερ. Με αφορμή τον Πόρτερ, η… μπάλα πήρε και τον γαμπρό του προέδρου.

Εδώ και μέρες, ο Ρόμπερτ Κέλι, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου αποφάσισε να αλλάξει… τακτική όσον αφορά στο ποιος έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Και ήθελε να αφήσει εκτός και τον Κούσνερ. Οι σχέσεις των δυο ήταν τεταμένες και φαίνεται πως νικητής είναι ο Κέλι.

Κούσνερ… down

Έτσι, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμμετέχει πλέον στο καθημερινό προεδρικό briefing (PDB).

Από τις 20 Ιανουαρίου 2017, όταν ορκίστηκε πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τον σύζυγο της κόρης του Ιβάνκα στενό σύμβουλό του, κυρίως για θέματα Μέσης Ανατολής. Του είχαν δώσει λοιπόν προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας για να χειρίζεται απόρρητα έγγραφα. Όταν εδώ και μέρες, αποκλείστηκε από το briefing.

Δεν είναι όμως μόνο η διαμάχη με τον Κέλι που έφερε την “πόρτα” στον Κούσνερ. Τρίτος αξιωματούχος (κι αυτός ανώνυμα) υποστήριξε και κάτι ακόμα: πως ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν πρόσφατα παρείχε νέες πληροφορίες στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν.

Πληροφορίες που οδήγησαν στον αποκλεισμό του Κούσνερ μέχρι να λάβει την άδεια διαχείρισης απορρήτων. Δεν είναι γνωστό τι αφορούσαν αυτές οι πληροφορίες. Το όνομα του Κούσνερ, πάντως, έχει εμπλακεί και στην υπόθεση της παρέμβασης των Ρώσων στις εκλογές του 2016.

Ούτε κουβέντα

Φυσικά η εξέλιξη προκαλεί σάλο στην Ουάσινγκτον. Η πλευρά του Τζάρεντ Κούσνερ δεν έχει σχολιάσει για την ώρα. Μόνο ο δικηγόρος του, Άμπε Λόουελ εξέδωσε ανακοίνωση.

“Ο κ. Κούσνερ έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα αναμένονταν από αυτόν σε αυτή τη διαδικασία. Οι έρευνές μου (…) επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δώδεκα ή περισσότερα πρόσωπα στο επίπεδο του κ. Κούσνερ, η διαδικασία (σ.σ. η χορήγηση άδειας) των οποίων καθυστερεί. Δεν είναι ασύνηθες για τη διαδικασία αυτή να παίρνει τόσο πολύ καιρό σε μια νέα κυβέρνηση”, αναφέρει.

Πρόσβαση στην PDB έχει μόνο ένας μικρός αριθμός κορυφαίων αξιωματούχων. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει αναλύσεις απόρρητων πληροφοριών, στοιχεία για τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA και αναφορές από τις πιο “ευαίσθητες” πηγές ή από συνεργαζόμενες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το θέμα των αδειών απασχολεί τον Λευκό Οίκο εδώ και έναν μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Ρομπ Πόρτερ εργαζόταν επί έναν χρόνο ως διευθυντής του προσωπικού έχοντας μια προσωρινή άδεια διαβαθμισμένης ασφάλειας μολονότι οι δύο πρώην σύζυγοί του τον κατηγορούσαν για ενδοοικογενειακή βία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις