Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Δύσκολοι καιροί για… “πρίγκιπες”!

Δύσκολοι καιροί για… “πρίγκιπες”!
Ποιος είπε ότι κρίση χτυπά μόνο τους μικρομεσαίους και τους χαμηλά αμειβόμενους πολίτες. Χτυπάει και τους… πρίγκιπες!

 

Η κρίση δεν χτυπά μόνο τους μικρομεσαίους, οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, αλλά και τους ιδιοκτήτες των κάστρων, τους τυχερούς πυργοδεσπότες και τις πυργοδέσποινες που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους ένα ιστορικό μνημείο και δεν ξέρουν τώρα πώς να το συντηρήσουν στη Γαλλία, τη χώρα που έχει 6.450 κάστρα και πύργους σκορπισμένα σε ολόκληρη την επικράτειά της.
 
Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Demeure Ηistorique, που όπως δηλώνει και το όνομά της ασχολείται με τις ιστορικές κατοικίες, οι κρατικές επιδοτήσεις, χάρη στις οποίες οι ιδιοκτήτες των κάστρων μπορούν να τα συντηρήσουν, μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.
 
Έτσι ενώ το 2000 η κρατική βοήθεια ανερχόταν σε 30 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι έπεσε στα 25 εκατ.
 
Η βοήθεια αυτή αφορά το σύνολο των 5.550 κάστρων και ιστορικών επαύλεων που ανήκουν σε ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 900 ανήκουν στο κράτος και επιχορηγούνται από άλλα κονδύλια. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μεταξύ των ετών 2003 και 2007 τα δάνεια μειώθηκαν κατά 33% πέφτοντας από τα 10 στα 6,7 εκατομμύρια.
 
Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Οι περιφέρειες της Γαλλίας στις οποίες ανήκει η αρμοδιότητα των κάστρων αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους θεωρώντας τη συντήρηση των σατό «πολυτέλεια» στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.
 
Από τις 21 περιφέρειες της Γαλλίας μόνον οι 14 δεν θα δώσουν εφέτος επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες των κάστρων. Γι΄ αυτό το λόγο η οργάνωση Demeure Ηistorique ζητεί να παρέμβει το κράτος και να διαθέσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ από τα ποσά που λείπουν φέτος.
 
Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος της οργάνωσης Ζαν ντε Λαμπερτί , το ζήτημα δεν είναι να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες να συντηρήσουν ή να αναστηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, αλλά να προστατευθεί η εθνική κληρονομιά της Γαλλίας. Υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των μνημείων που έχουν στην κατοχή τους. Δεδομένου όμως του υψηλού κόστους που απαιτεί κάτι τέτοιο, η βοήθεια του κράτους είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.
 
Ο κ. Ντε Λαμπερτί προειδοποιεί ότι τουλάχιστον 600 ιδιοκτησίες απειλούνται με κατάρρευση εάν δεν αρχίσουν σύντομα οι εργασίες για την αναστήλωσή τους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να τα πουλήσουν σε ξένους- ενδεχόμενο που δεν θα αρέσει καθόλου στους Γάλλους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε