Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δύσκολοι… καιροί για συνεργάτες και οικογένεια Τραμπ

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Στο κόκκινο η αγωνία στο Λευκό Οίκο. Πληθαίνουν οι φήμες πως επίκεινται συλλήψεις όχι μόνο συνεργατών αλλά και μελών της οικογένειας του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν αποκλείεται άμεσα να γίνουν οι πρώτες συλλήψεις, συνεργατών και όχι μόνο, του Τραμπ για το θέμα της εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Το ομοσπονδιακό παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων (grand jury) φαίνεται να ενέκρινε την απαγγελία των πρώτων κατηγοριών, σύμφωνα με το CNN.

Υπενθυμίζεται ότι την έρευνα κάνει ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερ Μιούλερ. Εξετάζει το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Οι συλλήψεις θα είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών του ανεξάρτητου ανακριτή, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως στόχους μέλη της ομάδας των στενών συνεργατών. Και όχι μόνο. Στο στόχαστρο θα μπουν και μέλη της οικογένειας Τραμπ. Και αυτό θα βάλει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την προεδρία του.

Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το ποιους έχει “στοχοποιήσει” ο Μιούλερ, τον βαθμό της σχέσης που έχουν με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την αντίδραση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Όλα αυτά, ενώ ο Τραμπ βρίσκεται σε αδύναμη θέση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (NBC/ Wall Street Journal), το ποσοστό της δημοτικότητας του βρίσκεται στο 38%. Είναι το χαμηλότερο από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Τα πρόσωπα

Η έρευνα του Μιούλερ έχει ως ουσιαστικό αντικείμενο τις επιχειρηματικές κι άλλες δραστηριότητες του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Πολ Μάναφορτ. Επίσης, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν. Διερευνά, επίσης, τις συνθήκες αποπομπής του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Αναφορικά με την στάση του προέδρου Τραμπ, ο Μιούλερ διερευνά εάν υπήρξε απόπειρα παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Η στάση του Τραμπ τους πρώτους μήνες άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του θεωρείται ουσιαστικό τμήμα της έρευνας του ειδικού ανακριτή, όπως επίσης και η αντίδρασή του έναντι ενδεχόμενων νέων εξελίξεων. Και αυτό για το οποίο αναρωτιούνται όλοι στην Ουάσινγκτον είναι: θα μπορέσει ο Τραμπ να ελέγξει τα νεύρα του;

Παράλληλα σκεπτικισμός επικρατεί στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφορικά με το ενδεχόμενο αποπομπής του Μιούλερ από τον πρόεδρο Τραμπ. Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συνταγματική κρίση, ενώ θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 διερευνούν εκτός του Μιούλερ, η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, η αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Ο ειδικός ανακριτής καθώς έχει εισαγγελικά καθήκοντα μπορεί ν’ απαγγείλει κατηγορίες.

Ο Τραμπ “κράζει” Δημοκρατικούς και Χίλαρι

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ίσως και για να δημιουργήσει εντυπώσεις, μέσα από το twitter έχει ξεκινήσει… μπαράζ επιθέσεων στους Δημοκρατικούς και τη Χίλαρι Κλίντον. Όχι ό,τι σταμάτησε ποτέ. Αλλά τα τελευταία 24ωρα είναι πιο έντονο.

Αν ξεκινήσουν συλλήψεις, θα… πέσει στο κενό η προσπάθεια του Τραμπ και των συνεργατών του να “αποδείξουν” πως όλα είναι σκευωρία των Δημοκρατικών.

Αντιπερισπασμός

Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις μια προσπάθεια αντιπερισπασμού του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από τις προσπάθειες για την προώθηση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στην εβδομάδα.

“Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν αυτό το τρομερό (και κακό για την χώρα μας) κυνήγι μαγισσών κακόβουλης πολιτικής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αντεπιτίθενται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Υπάρχει τόση ενοχή από τους Δημοκρατικούς και την Κλίντον, ενώ τώρα τα γεγονότα γίνονται γνωστά. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!”. Αυτό ήταν ένα από τα tweets του Αμερικανού προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις