Κόσμος

Ε.Ε: Οι αποφάσεις των υπ. Εξωτερικών για Λιβύη, Βενεζουέλα, Αφγανιστάν

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων ήταν το βασικό -αν και εκτός ατζέντας- θέμα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση για τη Λιβύη τονίστηκε η ανάγκη προβολής της ενότητας της ΕΕ για στήριξη των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθών, ενώ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι η εφαρμογή εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους, η αποκλιμάκωση της έντασης και η έκκληση για επιστροφή σε πολιτικό διάλογο πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε πως η εθνική συμφιλίωση πρέπει να είναι λιβυηκής κυριότητας και η ΕΕ δεν θα πρέπει να φεισθεί προσπαθειών για τη διευκόλυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει σε εκλογές.

Εξάλλου, στο σημερινό Συμβούλιο συζητήθηκε και το ζήτημα του Αφγανιστάν. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη διαρκή υποστήριξη της ΕΕ και της Ελλάδας στις προσπάθειες συμφιλίωσης στη χώρα, τονίζοντας τη σημασία του να προσδιορίσουν οι ίδιοι οι Αφγανοί το μέλλον που επιθυμούν. Εξέφρασε δε ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων στη χώρα και τις επιπτώσεις στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Περαιτέρω, επανέλαβε την ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών, τη σύνταξη νέου συντάγματος που θα περιέχει πρόνοιες για τη συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο και την ανοικοδόμηση της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους παριστάμενους για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της να διαμεσολαβήσει εκεί όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Για την Βενεζουέλα

Τέλος, κατά το γεύμα των υπουργών συζητήθηκε η κατάσταση στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο της πάγιας θέσης της ΕΕ, την οποία υποστηρίζει και η Ελλάδα, για την εξεύρεση ειρηνικής και πολιτικής λύσης μέσω ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, η οποία άλλωστε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποτελούσε ελληνική πρόταση. Κατέστησε επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια και στην επίτευξη των στόχων της διεθνούς ομάδας. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρήθηκε ενισχυτική του έργου της τελευταίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας