Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ε.Ε: Υπερδιπλάσιο το κόστος της προεδρίας της Αυστρίας σε σχέση με την αρχική εκτίμηση!

Ε.Ε: Υπερδιπλάσιο το κόστος της προεδρίας της Αυστρίας σε σχέση με την αρχική εκτίμηση!

Στα 97 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε τελικά το κόστος της εκ περιτροπής Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού ποσού των 42,2 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ανακοινώσει ως προβλεπόμενο συνολικό κόστος ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, πριν από την έναρξη της Προεδρίας την 1η Ιουλίου 2018.

Το ότι το συνολικό κόστος της Προεδρίας θα είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο που αναφερόταν στον αρχικό προϋπολογισμό της στις αρχές της περασμένης χρονιάς, ήταν γνωστό σε όλους, όμως σε ποιο πραγματικό ύψος έφτασε, ανακοινώνεται τώρα από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή από την αντιπολίτευση.

Τις υψηλότερες δαπάνες για την Προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ, ύψους 41,3 εκατομμυρίων ευρώ — που ανταποκρίνονται στο ποσό που είχε ανακοινώσει ο Αυστριακός καγκελάριος ως συνολικό κόστος της — προξένησε, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, στην οποία υπάγονται και τα υπουργεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικογένειας.

Ήδη, πριν ακόμη από την έναρξη της αυστριακής Προεδρίας, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, είχε καταθέσει στη Βουλή ερωτήσεις προς όλα τα αυστριακά υπουργεία, καθώς οι τότε εκτιμήσεις τους ανέβαζαν το κόστος στο υπερδιπλάσιο, συγκεκριμένα στα 92,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η σχετική κριτική των Σοσιαλδημοκρατών, που έχουν καταθέσει επερωτήσεις στη Βουλή από τις αρχές της φετινής χρονιάς, αφορά κυρίως τις υψηλές δαπάνες για προσωπικό, ιδιαίτερα στο χώρο της Αστυνομίας, όπου μόνον οι ώρες σε υπερωρίες στελεχών της προξένησαν επιπλέον δαπάνη ύψους 5,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Του συνολικού κόστους της Προεδρίας, το οποίο, όπως διατεινόταν ο ίδιος, παρέμεινε κάτω του ποσού που θα μπορούσε να αναμένεται, υπεραμύνθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ, σημειώνοντας πως δεν έχει ολοκληρωθεί ο οριστικός υπολογισμός του συνολικού κόστους.

Ως απερχόμενος προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε καταθέσει στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής έναν θετικό απολογισμό της αυστριακής Προεδρίας στις παραμονές της ολοκλήρωσής της (στις 31 Δεκεμβρίου), επισημαίνοντας πως με σύνθημα «Μία Ευρώπη, η οποία προστατεύει», η Αυστρία είχε θέσει μεγάλα κέντρα βάρους.

Όπως είχε τονίσει, επρόκειτο μεταξύ άλλων για τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, μετά και την στροφή στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που, όπως τόνιζε ο ίδιος, δρομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, και για την εστίαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην συνεργασία με τρίτες χώρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στην διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας επιτεύχθηκε η ενίσχυση του προσανατολισμού της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και η δρομολόγηση μίας νέας δυναμικής της προσέγγισης, όπως επίσης υπήρξε και μία έντονη εστίαση στην Αφρική, για την καλή οικονομική ανάπτυξη της οποίας διακηρύχθηκε η υποστήριξη της ΕΕ κατά το “Φόρουμ Αφρικής-Ευρωπαϊκής Ένωσης” τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βιέννη.

Η Προεδρία στην ΕΕ, που είχε αναλάβει η Αυστρία επίσημα την 1η Ιουλίου από την προηγούμενη προεδρεύουσα, την Βουλγαρία, υπήρξε για τη χώρα – η οποία είναι μέλος της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 1995 – η τρίτη μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις