Κόσμος

ΕΕ: Πρόστιμα στους εργοδότες που παραβιάζουν τη μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών

«Για ίση εργασία, ίσος μισθός»: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κανόνες για να γίνει σεβαστή η αρχή αυτή και συνέστησε στους Είκοσι Επτά να επιβάλλουν πρόστιμα για να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να πάψουν να αμείβουν διαφορετικά τους άνδρες από τις γυναίκες.

«Για ίσο μισθό, χρειάζεται διαφάνεια. Οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν αν οι εργοδότες τους τις αντιμετωπίζουν δίκαια. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει, πρέπει να έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να πετύχουν αυτό που αξίζουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση παρουσιάσθηκε μερικές ημέρες πριν από τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Τώρα θα επιληφθούν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμά ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η ίση αμοιβή είναι δικαίωμα από το 1957 και εντούτοις σήμερα μέσα στην ΕΕ οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και η διαφορά στις αμοιβές ανάμεσα στα φύλα φθάνει αυτή τη στιγμή το 14,1%», υπογράμμισε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Στις συντάξεις φθάνει το 30%, υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Η απόκλιση αυτή είναι «πολύ πιο μεγάλη αν ληφθεί υπόψη μόνο ο ιδιωτικός τομέας», λένε τα στελέχη της ΕΕ που εργάσθηκαν για το πρόγραμμα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποτελεί υπόδειγμα σ’ αυτό το ζήτημα. Οι επίτροποι, οι γενικοί διευθυντές, οι επικεφαλής μονάδων έχουν όλοι τους ίδιους μισθούς, άνδρες και γυναίκες.

Όμως η ίση εκπροσώπηση είναι δύσκολο να επιτευχθεί στους θεσμούς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν υποχρεωμένη να ασκήσει πιέσεις σε πολλά κράτη μέλη για να επιτύχει να προταθούν γυναίκες υποψήφιες για την ομάδα της, η οποία αριθμεί 13 γυναίκες και 14 άνδρες. Οι γυναίκες δεν είναι ακόμη πολλές στις διευθυντικές θέσεις.

«Η μισθολογική διάκριση που βασίζεται στο φύλο είναι ένα συστημικό πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Χάρη στην εισαγωγή κανόνων για διαφάνεια στις αμοιβές και ενός μηχανισμού που επιτρέπει την εφαρμογή τους, οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο εργαλείο για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που ζητούν για ενδεχόμενες αποκλίσεις στις αμοιβές», εξήγησε η επίτροπος Ισότητας Έλενα Ντάλι, η οποία παρουσίασε αυτή την πρόταση μαζί με την αντιπρόεδρο αρμόδια για τις Αξίες Βέρα Γιούροβα.

«Γι΄αυτούς που θα αρνηθούν να αλλάξουν τις πρακτικές των διακρίσεων, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων για να αναλαμβάνουν δράση, μεταξύ άλλων ζητώντας αποζημίωση ενώπιον δικαστηρίου», υπογράμμισε η Γιούροβα.

Το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει τα κράτη μέλη να επιβάλουν ειδικές κυρώσεις και πρόστιμα για τις παραβιάσεις του κανόνα της ισότητας των αμοιβών.

«Το ιδεώδες θα ήταν ένα ίδιο επίπεδο προστίμου για όλα τα κράτη μέλη, όμως πρέπει να είμαστε σαφείς: οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να μπορούν να αποφεύγουν τις κυρώσεις και τα πρόστιμα πρέπει να είναι αποτρεπτικά. Έχουμε τουλάχιστον αυτό στην πρόταση», εξήγησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η επίθεση στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί επίδειξη ισχύος από το Ιράν, δεν έχει στρατιωτική αξία
Ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε τέτοια απόσταση, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα της Τεχεράνης στον στρατηγικό της διάλογο με ΗΠΑ και Ισραήλ
Αυτή η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2023, απεικονίζει ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επί του USS Paul Hamilton (DDG 60) κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι του Ντιέγκο Γκαρσία
Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν, τα σενάρια ενός συμβιβασμού Ουάσινγκτον - Τεχεράνης και οι χώρες που θεωρούνται ως επικρατέστερες για να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση
Ντόναλντ Τραμπ
IDF: «Ο ιρανικοί πύραυλοι δεν προορίζονταν να χτυπήσουν το Ισραήλ» – «Εντός της ζώνης άμεσης απειλής Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη»
Σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της γιορτής της ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία και το μέλλον μας» λέει ο Αρχηγός του IDF, Εγιάλ Ζαμίρ
IDF