Κόσμος

ΕΕ σε Ρωσία: Σταματήστε αμέσως τους βομβαρδισμούς στη Συρία!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να "σταματήσει αμέσως" τα πλήγματα που καταφέρει η αεροπορία της εναντίον στόχων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία. Η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τις 30 Σεπτεμβρίου αεροπορικές επιδρομές στη Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση υπάρχει κίνδυνος να παρατείνει τη σύγκρουση, να υπονομεύσει την πολιτική διαδικασία, να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση και να αυξήσει τη ριζοσπαστικοποίηση”, γράφουν οι 28 χώρες της ΕΕ σε δήλωση που υιοθετήθηκε στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς τους επί των Εξωτερικών.

Επιδιώκοντας να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο στις επικρίσεις τους εναντίον της δραματικής εμπλοκής της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ένωσαν τις φωνές τους με τις ανησυχίες που διατυπώνονται από δυτικές κυβερνήσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Μόσχας είναι σχεδιασμένες για να στηρίξουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και όχι μόνο για να πλήξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

“Οι πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις πέραν των στόχων του Νταές (σ.σ.: το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ, καθώς και εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, προκαλούν βαθιά ανησυχία και πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, αναφέρεται στη δήλωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Όμως το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η έντονα διατυπωμένη δήλωση κρύβει επίσης διαιρέσεις αναφορικά με το πώς ο συνασπισμός θα πρέπει να βοηθήσει στην τόνωση της διπλωματίας και με τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο Άσαντ στην επίλυση της συριακής κρίσης.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την άποψη της Μαδρίτης πως η Δύση θα χρειασθεί να διαπραγματευτεί με τον Άσαντ για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και για να συμφωνηθεί μια πολιτική μετάβαση.

Η Γαλλία, η οποία διεξάγει έρευνα σε βάρος του Άσαντ για εγκλήματα πολέμου, επέμεινε πως ο Άσαντ πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν: “Για την ειρήνη στη Συρία, χρειαζόμαστε μια πολιτική μετάβαση. Αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς τον Άσαντ”, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Η Βρετανία υποστηρίζει πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον Άσαντ να παραμείνει ως πρόεδρος της Συρίας, όμως είναι πρόθυμη να συζητήσει το πώς και το πότε θα αποχωρήσει, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χανταϊός: «Δεν κινδυνεύουμε από νέα πανδημία» καθησυχάζουν οι επιστήμονες – Στην Τενερίφη ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών
Ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι χαμηλός, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις εύκολης μεταφοράς του συγκεκριμένου στελέχους μεταξύ ηπείρων, ούτε τάση ευρείας εξάπλωσης
χανταιος
Τραμπ: Περιμένω απάντηση από το Ιράν για το νέο σχέδιο ειρήνης – Φόβοι για αντίποινα μετά τον βομβαρδισμό των ιρανικών τάνκερ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν ξανά τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή - Πετρελαιοκηλίδα 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντοπίστηκε στον Κόλπο
Ντόναλντ Τραμπ
Άνδρας στην Βρετανία υποδυόταν την πρώην σύντροφό του στο Tinder και έστελνε αγνώστους σπίτι της για να την βιάσουν
Ο Άσαντ Χουσεΐν είχε συστηθεί με ψεύτικο όνομα στην 36χρονη, και αφού χώρισαν έστελνε μηνύματα σε άνδρες λέγοντάς τους να πάνε σπίτι της με την ψευδή δικαιολογία ότι πρόκειται για μια «σεξουαλική φαντασίωση» της
iStock
Οι ΗΠΑ έπληξαν και ακινητοποίησαν δύο τάνκερ του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ – Αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον δύο πετρελαιοφόρων με ιρανική σημαία που προσπαθούσαν να καταπλεύσουν σε ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στη Μέση Ανατολή