Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Έγιναν πολλά λάθη στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης παραδέχεται Γερμανός οικονομολόγος

Έγιναν πολλά λάθη στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης παραδέχεται Γερμανός οικονομολόγος
photo epa

Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ παραδέχθηκε πως έγιναν πολλά λάθη στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης από το 2008.

Ο έγκριτος οικονομολόγος και ένας εκ των πέντε “σοφών” συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε για την χώρα μας πως «κατά τη διάρκεια της κρίσης από το 2008 έγιναν πολλά λάθη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνειδητοποίησε με μεγάλη καθυστέρηση πόσο βαθιά ήταν η κρίση. Ένα άλλο λάθος ήταν η εφαρμογή πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη, η οποία δεν εφαρμόστηκε σε χώρες με άλλο νόμισμα, όπως στις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία και την Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν χώρες-μέλη που βρίσκονται σε δεινή θέση».

Ο Γερμανός οικονομολόγος επισήμανε επίσης ότι «η ΕΚΤ ξεκίνησε μόλις το 2015 το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Ενώ αντίθετα άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική ή η ιαπωνική είχαν θέσει σε εφαρμογή αντίστοιχα προγράμματα ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 ή το 2009”.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfnk (DLF) με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την εισαγωγή του Ευρώ, με τον κ. Μπόφινγκερ να μιλά για «όχι ολοκληρωμένο success story».

Η Γερμανία συγκράτησε τους μισθούς εις βάρος των άλλων χωρών

Στη συνέχεια ο κορυφαίος οικονομολόγος τόνισε πως μπορούν να συνυπάρξουν χώρες με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Συχνά επικρατεί η άποψη ότι χώρες με διαφορετική ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μια νομισματική ένωση. Το καθοριστικό στοιχείο είναι ωστόσο ότι οι μισθοί χωρών με διαφορετική ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτή την ανισότητα. Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγικότητα. Στα λάθη της νομισματικής ένωσης συγκαταλέγεται ότι η Γερμανία, παρά την υψηλή ανταγωνιστικότητα στη δεκαετία του 2000 κράτησε τους μισθούς χαμηλά σαν να είχε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Ως αποτέλεσμα προκάλεσε ανισότητες στον ανταγωνισμό εντός Ευρωζώνης που ήταν προς όφελος της, αλλά εις βάρος των άλλων χωρών».

Ο «σοφός» οικονομολόγος της γερμανικής οικονομίας προβλέπει πως ούτε η νέα χρονιά θα είναι εύκολη παρά την υποχώρηση της Ιταλίας που τελικά δεν ήρθε σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Πέτερ Μπόφινγκερ η Γερμανία θα πρέπει να βρεί τρόπους ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ζώνη του ευρώ, αλλά και να διευρυνθούν τα περιθώρια επενδύσεων στο μέλλον της νομισματικής ένωσης καθώς έτσι, τόνισε, θα διασφαλιστεί η ευημερία στην Ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις