Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Έγινε Ισραηλινός για να πάρει βίζα στη Βρετανία ο Αμπράμοβιτς!

Ρομάν Αμπράμοβιτς

Είδε κι απόειδε και αποφάσισε να πάρει… βίζα στη Βρετανία για της πλαγίας ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος κροίσος και ιδιοκτήτης της Τσέλσι αποφάσισε να πάρει την ισραηλινή υπηκοότητα για να μην έχει άλλα προβλήματα με τις βρετανικές αρχές.

Ο Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 10, έφτασε τη Δευτέρα (28.05.2018) στο Ισραήλ και πήρε την ισραηλινή υπηκοότητα. Και γιατί αποφάσισε να γίνει… Ισραηλινός ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος; Γιατί η νέα αίτηση που είχε κάνει για να ανανεωθεί η άδεια παραμονής του στη Βρετανία αργούσε να ανανεωθεί. Και πολλοί το ερμήνευσαν ως «πόλεμο νεύρων» του Λονδίνου στη Μόσχα με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.

Ρομάν Αμπράμοβιτς, πολίτης Ισραήλ

«Προσγειώθηκε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και έλαβε ισραηλινή ταυτότητα», ανέφερε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο στο βραδινό του δελτίο ειδήσεων. Εκπρόσωπος της Nativ, διεύθυνσης του γραφείου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου η οποία είναι αρμόδια για τις υποθέσεις που αφορούν τις ισραηλιτικές κοινότητες στις χώρες της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης, δήλωσε ότι «ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε υποβάλει αίτηση για να του δοθεί βίζα μετανάστευσης στο Ισραήλ στην πρεσβεία (της χώρας) στη Μόσχα», ανέφερε το κανάλι.

«Τα έγγραφά του εξετάστηκαν βάσει του Νόμου περί Επιστροφής, έχει πράγματι δικαίωμα να λάβει καθεστώς μετανάστη στο Ισραήλ, και έλαβε έτσι βίζα μετανάστευσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία. Η οποία, σημειώνεται, μεταδόθηκε κι από άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος περί επιστροφής δίνει το δικαίωμα σε κάθε Εβραίο, παιδί ή εγγονό Εβραίου να αποκτήσει την ισραηλινή υπηκοότητα εάν υποβάλει αίτηση.

Το έκανε για τη… Βρετανία

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες αφού δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η νέα αίτηση του Αμπράμοβιτς για ανανέωση της άδειας παραμονής του στη Βρετανία αργούσε υπερβολικά ανανεωθεί.

Οι σχέσεις της Ρωσίας και και Βρετανίας διέρχονται περίοδο μεγάλης έντασης, ιδίως μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάν, στο Σάλσμπερι. Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά και επανειλημμένα.

Η υπόθεση πυροδότησε κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών χωρίς προηγούμενο σε όλο τον κόσμο, κατόπιν της προτροπής της Βρετανίας. Το Λονδίνο πάγωσε τις επαφές με τη Μόσχα και αποφάσισε να μη μεταβεί στη Ρωσία κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας ή της κυβέρνησης για το Μουντιάλ που ξεκινά στις 14 Ιουλίου.

Εξάλλου στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί προτροπές να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους που κατοικούν στη χώρα.

Ο τόπος κατοικίας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι από το 2003, είναι επισήμως το Τζέρσεϊ, το μεγαλύτερο από τα αγγλονορμανδικά νησιά. Η περιουσία του υπολογίζεται από την εφημερίδα The Sunday Times ότι ανέρχεται σε 9,3 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 10,6 δισεκ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις