Κόσμος

Έγινε… Λυσιστράτη η Αλίσα Μιλάνο – Καλεί τις γυναίκες σε αποχή από το σεξ

Έκληση για "σεξουαλική απεργία" των γυναικών απευθύνει η σταρ Αλίσα Μιλάνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την νομοθεσία για τις εκτρώσεις που εγκρίθηκε στην Τζόρτζια. Μια κίνηση που θυμίζει κατά πολύ την... Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Χόλιγουντ πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της υπερβολικά περιοριστικής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις που εγκρίθηκε στην Τζόρτζια, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γυρισμάτων στην Πολιτεία αυτή, αλλά και με μια έκκληση της σταρ Αλίσα Μιλάνο για “σεξουαλική απεργία” των γυναικών.

“Όσο εμείς οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να διαθέσουμε το σώμα μας, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μια εγκυμοσύνη”, έγραψε στο Twitter η ηθοποιός, η οποία ηγήθηκε πρόσφατα και του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. “ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ, να απέχετε από κάθε σεξουαλική σχέση μέχρι να ξαναβρούμε την αυτονομία μας”, πρόσθεσε.

Τι προβλέπει ο νόμος

Η Τζόρτζια απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στους γιατρούς να προχωρούν σε άμβλωση, από τη στιγμή που θα ακουστούν οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου. Αυτό συνήθως συμβαίνει γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καν αντιληφθεί ότι είναι έγκυες.

Παρόμοιους νόμους υιοθέτησαν πρόσφατα το Κεντάκι και το Μισισίπι, όμως ανατράπηκαν από τα τοπικά δικαστήρια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και στην Τζόρτζια, οι αρχές σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, με απώτερο στόχο να ανατρέψουν την εμβληματική απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις όταν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Αναμένοντας την αρχή και την κατάληξη αυτής της δικαστικής μάχης, η Αλίσα Μιλάνο κάλεσε τις γυναίκες να απέχουν από το σεξ. “Η ιστορία δείχνει ότι οι σεξουαλικές απεργίες είναι πολύ αποτελεσματικές”, υποστήριξε.

Ιδέα από… την Λυσιστράτη

Στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, οι γυναίκες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος. Ιστορικά, η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε τον 17ο αιώνα από τις γυναίκες της φυλής Ιροκουά και, πιο πρόσφατα, στη Λιβερία. Στη χώρα αυτή, το κίνημα των γυναικών – που συνδύαζε νηστεία, προσευχές και “σεξουαλική απεργία”– συνέβαλε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου το 2003. Η εμπνεύστριά του, η ακτιβίστρια και κοινωνική λειτουργός Λέιμα Γκμπόουι, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011.

Η πρόταση της Αλίσα Μιλάνο, αν και συζητήθηκε πολύ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, δεν έτυχε της ίδιας ανταπόκρισης. Κάποιες συνάδελφοί, της, όπως η Μπέτι Μίντλερ, της εξέφρασαν τη στήριξή τους, όμως πολλοί ήταν εκείνοι που την χλεύασαν. “Καλή είδηση: οι προοδευτικοί σταματούν να αναπαράγονται”, έγραψαν συντηρητικοί σχολιαστές.

Αντιδράσεις ωστόσο έχει προκαλέσει και η πρόταση για μποϊκοτάρισμα των γυρισμάτων στην Τζόρτζια, μια Πολιτεία που επιλέγουν πολλά στούντιο λόγω των πολύ ευνοϊκών φορολογικών νόμων της. Πολλοί σταρ, όπως ο Άλεκ Μπόλντουιν, ο Μπεν Στίλερ, η Μία Φάροου, η Έιμι Σούμερ, συντάχθηκαν με την Μιλάνο, ζητώντας από την κινηματογραφική βιομηχανία να μην προτιμά την Τζόρτζια, όπου μόνο πέρσι επιλέχθηκε για 450 παραγωγές.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και το συνδικάτο των σεναριογράφων συμφώνησαν, όμως τα μεγάλα στούντιο απέφυγαν να πάρουν θέση. Η Στέισι Έιμπραμς, το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών που απέτυχε για λίγο να εκλεγεί κυβερνήτρια της Πολιτείας, ζήτησε να μην προχωρήσει το μποϊκοτάζ. “Εκτιμώ τις εκκλήσεις για δράση, όμως οι κάτοικοι της Τζόρτζια που εργάζονται σκληρά στα γυρίσματα για να κερδίσουν το μεροκάματο, δεν πρέπει να τιμωρηθούν”, τόνισε.

Σε μια συμβιβαστική λύση, οι σκηνοθέτες Τζορτζ Πιλ και Τζ. Τζ. Έιμπραμς, αποφάσισαν να συνεχίσουν τα γυρίσματα της σειράς Lovecraft Country στην Τζόρτζια, όμως θα παραχωρήσουν το 100% των δικαιωμάτων τους σε οργανώσεις που μάχονται κατά του νέου νόμου για τις αμβλώσεις.

Όσο για τη Μιλάνο, το συμβόλαιό της την υποχρεώνει να ολοκληρώσει στην Τζόρτζια τα γυρίσματα της σειράς Insatiable, για έναν ακόμη μήνα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισόβια σε πρώην παίκτη του American Idol για τη δολοφονία της συζύγου του: Οι ομοιότητες με την υπόθεση της Κάρολαϊν Κράουτς
«Τι έκανε για να την μισείς τόσο;» έγραψε σε επιστολή η κόρη τους - Έστελνε μηνύματα στην εξωσυζυγική σχέση του ότι ψάχνει τρόπους να την δολοφονήσει χωρίς να μπει φυλακή
Ισόβια σε πρώην παίκτη του American Idol για τη δολοφονία της συζύγου του: Οι ομοιότητες με την υπόθεση της Κάρολαϊν Κράουτς
Συμμαχία της Μέκκας: Το «όχι» του Τραμπ που ενεργοποίησε τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν για τις επιθέσεις των Χούθι
Εμπνευσμένη από το ΝΑΤΟ η Συμμαχία των τριών χωρών - Τα «κενά» στη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ και η απογοήτευση του Σαουδάραβα πρίγκιπα από την στάση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ ποζάρουν μετά την υπογραφή της κοινής αμυντικής συμφωνίας 6
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 92
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη