Κόσμος

Εγκώμια ιταλικών ΜΜΕ για την απόφαση Βορίδη να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εγκωμιαστικά σχόλια στην Ιταλία απέσπασε η Ελλάδα χάρη στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να απαγορεύσει τη σφαγή αλόγων και ιπποειδών στη χώρα μας.

Εφημερίδες όπως η ευρείας κυκλοφορίας La Stampa, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας, χαιρέτισαν τα νέα από την Ελλάδα μετά την ψήφιση του σχετικού άρθρου στη Βουλή που προβλέπει εξίσωση των αλόγων με τους σκύλους και τις γάτες. Με άλλα λόγια, όλα τα ιπποειδή θεωρούνται πλέον κατοικίδια ζώα και ως εκ τούτου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τους για την παραγωγή κρέατος, δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων συναφών προϊόντων, όπως και απαγορεύεται η εξαγωγή τους για παρανόμους σκοπούς.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση η La Stampa, καθώς αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών να καταστεί η σφαγή των αλόγων παράνομη. Επίσης στο σχετικό άρθρο της επισημαίνει την από αρχαιοτάτων χρόνων ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με αυτά τα ζώα, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο πρώτες λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που αποκρυπτογραφήθηκαν ήταν ο άνθρωπος και το άλογο.

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι και η Ιταλία έχει θέσει ως στόχο της την απαγόρευση σφαγής των αλόγων, έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο καθώς η κατανάλωση κρέατος αλόγου στη γείτονα χώρα ενθαρρύνεται από ψευδείς μύθους και παράδοξες παραδόσεις και ως εκ τούτου μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο τεράστια συμφέροντα. «Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι» καταλήγει το άρθρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αναρτήσεις ιταλικών ιστοσελίδων που προστατεύουν και προασπίζονται την ευημερία των ζώων.

«Τι μεγάλο θάρρος Ελλάδα!»

Η ιστοσελίδα «Puglia a cavallo» φιλοξενεί άρθρο υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα δεν είναι είδη για σφαγή» στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Τι μεγάλο θάρρος Ελλάδα! Ένα έθνος που αμφισβητεί τα καθιερωμένα έθιμα σχετικά με τη σφαγή αλόγων, εξισώνοντας τα ζώα αυτά με τους σκύλους και τις γάτες, δηλαδή με άλλα κατοικίδια ζώα, απαγορεύοντας τη χρήση τους για την παραγωγή δέρματος, φαρμάκων και διαφόρων άλλων ουσιών. Και δεν το κάνουν μόνο για λόγους εσωτερικών εντυπώσεων, δεν νίπτουν τας χείρας τους αλλά απαγορεύουν ακόμα και την εξαγωγή τους».

Η ιταλική ιστοσελίδα ζήτησε μάλιστα και την άποψη της Ρομπέρτα Ραβέλο, προέδρου της Οργάνωσης «Horse Angels» επί της ελληνικής απόφασης η οποία ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα έδωσε πνοή σε ένα πρότυπο που συνιστά δημόσιο παράδειγμα, όχι μόνο επειδή έχει καταστήσει το κρέας αλόγου ως κρέας που δεν πρέπει να καταναλώνεται, αλλά επειδή πέτυχε να θεσπίσει μία πλήρη νομοθεσία χωρίς κανένα κενό». Η Ραβέλο υπογραμμίζει ότι η Ιταλία διαθέτει σχετική νομοθεσία την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει «σουρωτήρι», καθώς, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπει τιμωρία για την παράνομη σφαγή αλόγων.

Η Ελλάδα, προσθέτει η Ραβέλο, με αυτόν τον νόμο κατέστη πραγματικά καινοτόμος, σε σχέση ακόμα και με τις ΗΠΑ και στην πραγματικότητα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει τα άλογα ως κατοικίδια ζώα, εξισώνοντας τα δικαιώματα τους με τους σκύλους και τις γάτες. Η Ελλάδα έχει κάνει μάλιστα ένα βήμα παραπάνω εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ, σημειώνει, καθώς απαγορεύει την εξαγωγή τους για παράνομη χρήση τους. Μία τέτοια προσέγγιση θα εξάλειφε και το πρόβλημα των ΗΠΑ, όπου απαγορεύεται μεν η σφαγή αλόγων, ωστόσο επιτρέπεται η εξαγωγή τους με αποτέλεσμα αρκετά ζώα να εξάγονται στον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό όπου δεν ισχύει η απαγόρευση σφαγής τους.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα απαγορεύει τη σφαγή αλόγων»

Τέλος και η ιταλική οργάνωση για την προστασία των ζώων «Essere Animali» με κείμενό της στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Στην Ελλάδα απαγόρευσαν τη σφαγή αλόγων» συγχαίρει την Ελλάδα για αυτή της την απόφαση, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση κρέατος αλόγου δεν είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων, εντούτοις τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της ανάπτυξης που γνώρισαν οι αγώνες ιππασίας και οι ιπποδρομίες, σημειώθηκε αύξηση της παράνομης σφαγής αλόγων των οποίων το κρέας εξήχθη. Η οργάνωση αναφέρει ότι στην Ιταλία, η οποία είναι πρώτη χώρα σε κατανάλωση κρέατος αλόγου και πρώτη σε σφαγές αλόγων στην Ευρώπη, γίνεται από το 2014 μία μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αλόγων που θανατώνονται για το κρέας τους, προσπάθεια που δείχνει να αποφέρει καρπούς καθώς το 2019 θανατώθηκαν 20.000 ζώα έναντι 65.000 το 2010. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα απαγορεύει τη σφαγή αλόγων» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βασιλιάς Κάρολος: Σχέδια για την κηδεία 200 εκατ. δολαρίων και τη διαδοχή του – Δημοσίευμα υποστηρίζει ότι έχει «μήνες ζωής»
Ο Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο στις αρχές του 2024 και συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία - Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο 77χρονος μονάρχης έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα εμφανώς καταβεβλημένος
Ο Βασιλιάς Κάρολος
Πυροβολισμοί σε σχολείο στις Φιλιππίνες με 3 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο 16χρονος δράστης - Βίντεο με παιδιά να τρέχουν πανικόβλητα
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά ο ακριβής αριθμός και η κατάσταση των τραυματιών, ούτε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί
Τα παιδιά στο σχολείο στις Φιλιππίνες
Ανακαλύφθηκε χειρόγραφο της «Οδύσσειας» 1.700 ετών ανάμεσα σε σελίδες βιβλίου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης
Το περιεχόμενό του προέρχεται από τη 12η ραψωδία και συγκεκριμένα από τη γνωστή σκηνή όπου οι πεινασμένοι σύντροφοι του Οδυσσέα καταβροχθίζουν τα ιερά βόδια του θεού Απόλλωνα
οδύσσεια 5