Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Εικόνες αποκάλυψης από το σεισμό στην Ιαπωνία

Εικόνες αποκάλυψης από το σεισμό στην Ιαπωνία
Φωτογραφία Reuters

Οι εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στη βόρεια Ιαπωνία είναι συγκλονιστικές. Τεράστιες κατολισθήσεις που εξαφάνισαν σπίτια, δρόμοι που άνοιξαν στη μέση, νεκροί, αγνοούμενοι και πολίτες που κάθονται στην ουρά για να πάρουν φαγητό και νερό.

Είναι η κατάσταση στην Ιαπωνία λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (06.09.2018), ενός σεισμού που “χτύπησε” το νησί Χοκάιντο, σε απόσταση 62 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Σαπόρο, την ώρα που η χώρα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από τον τυφώνα Τζέμπι.

Ήταν τόσο δυνατός ο σεισμός, που ήταν αδύνατο να σταθεί κάποιος όρθιος, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας!

https://youtu.be/Fw2o7aN5dwM

https://youtu.be/1dblGe2dosc

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ (6,7 είχε ανακοινωθεί αρχικά), άλλοι 300 τραυματίστηκαν και δεκάδες έχουν εγκλωβιστεί σε σπίτια που κατέρρευσαν μετά τις τεράστιες κατολισθήσεις. Τα σωστικά συνεργεία, από την πρώτη στιγμή, δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Οι εικόνες από την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι κατολισθήσεις είναι χαρακτηριστικές της καταστροφής. Εναέρια πλάνα δείχνουν βουνά να έχουν κυριολεκτικά κοπεί στα δυο από τις τεράστιες κατολισθήσεις, που παρέσυραν δέντρα και βύθισαν στο χώμα δεκάδες σπίτια. Οι πυροσβέστες απομάκρυναν ένα μέρος των κατοίκων, αλλά εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 31 ανθρώπων, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

https://youtu.be/YPTIcpB1aN0

Στρατιωτικοί, μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας, έφτασαν εκεί για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ αναμένονται συνολικά 25.000 άνδρες. “Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε ζωές”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Φωτογραφία Reuters

Έτσι έζησαν το σεισμό

“Ξύπνησα λίγο μετά τις 3 το πρωί από τον σεισμό. Άναψα το φως αλλά έσβησε λίγο μετά”, λόγω διακοπής του ρεύματος, δήλωσε η Ακίρα Φουκούι, κάτοικος του Σαπόρο.

Στις διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί έχουν ήδη ανοίξει προσωρινοί καταυλισμοί, ενώ μακρές ουρές σχηματίζονται σε πρατήρια καυσίμων και σουπερμάρκετ, καθώς οι κάτοικοι του Σαπόρο ανησυχούν για πιθανή έλλειψη τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Σύμφωνα με την εταιρεία Hokkaido Electric Power, 2,95 εκατομμύρια νοικοκυριά και άλλοι πελάτες δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα μετά τον σεισμό, λόγω της διακοπής της λειτουργίας όλων των σταθμών της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις ξανάρχισαν να λειτουργούν σταδιακά, διευκρίνισε ο υπουργός Βιομηχανίας Σιροσίγκε Σέκο, σύμφωνα με τον οποίο “θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση” παρά τα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης διακοπές στην υδροδότηση. Στρατιωτικοί πήγαν νερό με βυτιοφόρα για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες.

Αναστάτωση προκλήθηκε επίσης στα οδικά δίκτυα μεταφορών (δρόμοι καταστράφηκαν), τα σιδηροδρομικά και τα αεροπορικά. Όλα τα τρένα σταμάτησα και το αεροδρόμιο του Σαπόρο Chitose υποχρεώθηκε να κλείσει. Το σύνολο των πτήσεων ακυρώθηκε για σήμερα, δηλαδή περισσότερες από 200.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Οι υπεύθυνοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων σεισμών. “Οι ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται συχνά τις 2 με 3 επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Τοσιγιούκι Ματσουμόρι, υπεύθυνος για την παρατήρηση των τσουνάμι και των σεισμών στη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. “Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης σπιτιών και κατολισθήσεων στις ζώνες στις οποίες έγινε έντονα αισθητός ο σεισμός”, προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις