Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες στη Βρετανία (ΦΩΤΟ)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες στη Βρετανία (ΦΩΤΟ)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βρετανία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που πλημμύρισαν πόλεις και χωριά. Το νερό φτάνει σε τέτοιο ύψος, που οι διασώστες κυκλοφορούν με σωστικές λέμβους στους δρόμους!

Περισσότερα από 7.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, ενώ άλλοι, στις κομητείες του δυτικού Γιορκσάιρ και του Λάνκασιρ, αναγκάστηκαν από το Σάββατο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς ανέβαινε επικίνδυνα η στάθμη του νερού.

Οι βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Λιζ Τρας, έφθασαν σε “πρωτοφανή” επίπεδα. Υποσχέθηκε να επαναξιολογηθούν τα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής κρίσης για την επίβλεψη της παροχής βοήθειας σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο ανάγκης στο χτυπημένο από τις πλημμύρες York.

“Ήρθα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά εδώ όπως και σε άλλες περιοχές στη χώρα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τους πολλούς εθελοντές. Προφανώς έχουμε τεράστια επίπεδα βροχόπτωσης, πολύ υψηλά ποτάμια και αυτό προκάλεσε τις πλημμύρες. Είμαστε ακόμα σε φάση έκτακτης ανάγκης και ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους”.

Σχεδόν 300 στρατιώτες έχουν ήδη κινητοποιηθεί, οι οποίοι επιχειρούν μαζί με τις τοπικές αρχές και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Στη δύναμη αυτή θα προστεθούν 200 στρατιώτες. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, δύναμη θα κινητοποιηθεί δύναμη 1.000 στρατιωτών.

Η βορειοδυτική Αγγλία είχε ήδη πληγεί στις αρχές Δεκεμβρίου από σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν υλικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πυροδότησαν δημόσια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών μέτρων.

Περισσότερα από 6.000 σπίτια στο Greater Manchester και το Lancashire έμειναν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η αστυνομία του Μάντσεστερ δηλώνουν πως προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να επιστρέψουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί στην πόλη για τους κατοίκους της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε