Κυριακή, 19 Μαΐ
28oC Αθήνα

Είναι ο Μπομπ Γκέλντοφ ο ανιδιοτελής φιλάνθρωπος της ημέρας; Μπα!

Είναι ο Μπομπ Γκέλντοφ ο ανιδιοτελής φιλάνθρωπος της ημέρας; Μπα!

Για τρεις δεκαετίες είναι ένα τραγούδι που είχε φίλους αφού συγκέντρωσε εκατομύρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς και εχθρούς, ανάμεσα τους ο Μόρισει που έχει πει ότι το Do they know it’s Christmas είναι ένα καθημερινό βασανιστήριο εις βάρος των ανθρώπων της Αγγλίας.

Τριάντα χρόνια μετά, το τραγούδι θα ηχογραφηθεί για τεταρτη φορά αυτό το Σάββατο, όταν Sir Μπομπ Γκέλντοφ και ο Μιτζ Γιουρ θα μαζέψουν τη νέα παρέα τους για να βοηθήσουν τη μάχη κατά του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Από τους Οne Direction στην Ellie Goulding στον Bono, την Adele, την Εmelie Sande, τους Coldplay και τους Bastille, νέα γενιά βρετανών καλλιτεχνών ετοιμάζεται να τραγουδήσει για καλό σκοπό. Ή έτσι λένε. Ή έτσι νομίζουν.

Στον βρετανικό Τύπο η κίνηση αυτή του ανθρώπου που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες στη Βρετανία, μαζί με τον επίσης Sir Πολ Μακ Καρτνει μαζί με τους όχι Sirs Rolling Stone, χαιρετήθηκε με διαφορετικούς τρόπους. Η Daily Mail το αντιμετώπισε νοσταλγικά, η Mirror το προσέγγισε με μια ρετρο διάθεση του Που είναι οι παλιοί του Band Aid σήμερα και μια φωνή λογικής είναι αυτή που μπορείς να ανακαλύψεις στη Guardian, ειδικά εκεί που τα σχόλια κάνουν πάρτι. Ο Sir στη συν’εντευξη τύπου τόνισε κάποια σημεία. “Είναι αδιάφορο αν σας αρέσει ή όχι το τραγούδι, ΠΡΕΠΕΙ να το αγοράσετε αυτό το single” είπε. “Μην το “κατεβάσετε”, μην το ακούσετε στο Youtube. Eίναι ελάχιστα χρήματα, ένα ωραίο δώρο για τα Χριστούγεννα” για να συμπληρώσει: “Θα πειράξω λίγο τους στίχους για να υπογραμίσουν τη μάχη εναντια στον Έμπολα”. Το Ίντερνετ ενθουσιάστηκε.

“Την επόμενη εβδομάδα θα βγει επίσης το Ebola Gay” έγραψε ένας. “Και το Africa just wants to have fun” συμπλήρωσε άλλος. Για τους τύπους, το artwork θα το φιλοτεχνήσει η Τρείσι Έμιν, ένα κακό κορίτσι της εικαστικής σκηνής που είναι πάντα στη μόδα. Όμως ο Sir δεν είναι πολύ χαρούμενος με όλο αυτό. “Είναι βαρετό να προσπαθώ να τους συντονίσω, είναι ντροπιαστικό να καλείς ανθρώπους που δεν ξέρεις στο τηλέφωνο και να τους ζητάς να κινητοποιηθούν για καλό σκοπό”, είπε στη συνέντευξη τύπου.

Λίγη ιστορία. Το original του 1984 στο οποίο τραγούδησαν αναμεσα σε άλλους οι George Michael, Bono, Duran Duran και Bananarama, πούλησε 3.7 εκατομύρια singles και συγκέντρωσε περισσότερα από 8 εκατομύρια λίρες για την ασιτία στην Αιθιοπία.

Το ίδιο έγινε το 1989, το ίδιο και το 2004 για το Νταρφούρ. Αυτή τη φορά ο Γκέλντοφ έχει επεκτατικά σχέδια αφού είπε ότι θα γίνει μια εκδοχή του τραγουδιού στα Γαλλικά με καλλιτέχνες όπως οι Daft Punk, ο Tζόνι Χάλιντει, άφησε να εννοηθεί. Στα 63 του, o Geldof επιμένει να υποστηρίζει τη φιλανθρωπία των διασήμων και αυτό δεν μοιάζει απόλυτα ανιδιοτελές αφού ο Γκέλντοφ προεδρεύει και της 8 Μiles, εταιρείας που αναλαμβάνει να διαμορφώσει οικονομίες με στρατηγικές συμμαχίες αναμεσα σε ξένα κεφάλαια και “κυβερνήσεις που εξασφαλίζουν σταθερότητα”, χαρακτηρίζοντας την ήπειρο ως τη νέα ανερχόμενη οικονομία παγκοσμίως.

Η Αφρική αφορά τον Mπομπ Γκέλντοφ με περισσότερους τρόπους από όσους νομίζουμε και το Do They Know It’s Christmas πάω στοίχημα ότι θα είναι πρώτο στα iTunes του κόσμου μια εβδομάδα πριν την 25η Δεκεμβρίου. Σιγουράκι. Αυτή είναι η φιλανθρωπία της εβδομάδας και αυτός είναι ο Μπρεχτ της ημέρας.

«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι/ κηρύχνουν τη λιτότητα/ Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα/ ζητάνε θυσίες/ Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους/ για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν…»

”Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου”, Ποιήματα του Σβέντμποργκ, 1939

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε