Κόσμος

Ειρηνικός: Επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου – Μεγαλύτερο και από γαλάζια φάλαινα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμους – με πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα – ανακάλυψε τυχαία δύτης εικονολήπτης, μέλος αποστολής του National Geographic, στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για μία σπουδαία ανακάλυψη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κοράλλι ανακαλύφθηκε κοντά στα Νησιά Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από αυτό που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ.

«Μολονότι πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτα να ανακαλύψουμε στον πλανήτη Γη, βρήκαμε ένα τεράστιο κοράλλι που αποτελείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μικρούς πολύποδες και σφύζει από ζωή και χρώματα», δήλωσε ο Ενρίκ Σάλα, οικολόγος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το κοράλλι βρέθηκε σε περιοχή που είναι γνωστή με την ονομασία “Three Sisters“, στα νοτιοανατολικά των Νησιών Σολομώντα, από ομάδα του National Geographic, η οποία μετείχε σε επιστημονική αποστολή στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυτόνομη αυτή δομή αναπτύχθηκε σε περίοδο περίπου 300 ετών, από ένα «περίπλοκο δίκτυο» μικροσκοπικών πολυπόδων κοραλλιών.

Το τεράστιο κοράλλι που βρέθηκε διαφέρει από έναν κοραλλιογενή ύφαλο, που αποτελείται από πολλές ξεχωριστές αποικίες, εξήγησαν.

Με πλάτος 34 μέτρα και μήκος 32 μέτρα, το νέο κοράλλι των Νησιών Σολομώντα είναι το τριπλάσιο σε μέγεθος από το προηγούμενο που κατείχε το ρεκόρ το οποίο βρίσκεται στην Αμερικανική Σαμόα και ονομάζεται “Big Momma“.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ABC Pacific (@abcpacific)

«Ενώ το Big Momma έμοιαζε με μία τεράστια μπάλα πάγου πάνω στον ύφαλο, το κοράλλι αυτό που ανακαλύφθηκε τώρα είναι σαν ο πάγος να έχει αρχίσει να λιώνει και να απλώνεται στο άπειρο πάνω στον θαλάσσιο βυθό», δήλωσε η Μόλι Τίμερς, η βασική επιστήμονας της αποστολής.

Το νέο κοράλλι που ανακαλύφθηκε είναι μεγαλύτερο από μία γαλάζια φάλαινα και είναι «τόσο κολοσσιαίο» που θα μπορούσε να είναι ορατό ακόμη και από το Διάστημα, σημείωσε.

Η οξίνιση και η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζουν αρνητικά τα οικοσυστήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολύ γνωστού Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας.

«Μολονότι οι γειτονικοί ύφαλοι σε μικρότερο βάθος έχουν υποβαθμιστεί από την υπερθέρμανση των θαλασσών, αυτή η μεγάλη, υγιής όαση κοραλλιών σε λίγο πιο βαθιά νερά είναι μια ακτίδα ελπίδας», σημείωσε παράλληλα ο Έρικ Μπράουν, ειδικός στα κοράλλια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο χάος βυθίζεται η Θέουτα: 18 νεκροί μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν από το Μαρόκο στην Ισπανία – Διπλωματική κρίση με την Ιταλία
Η μαζική άφιξη περισσότερων από 1.500 ανθρώπων από το Μαρόκο οδήγησε σε στρατιωτική κινητοποίηση, υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Ρώμη
Θέουτα μεταναστευτικό 42
«Απόλυτο χάος» στην Ισπανία: Εννέα νεκροί μετανάστες στην προσπάθεια να φτάσουν στη Θέουτα – Η κυβέρνηση Σάντσεθ στέλνει στρατό
«Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την Πολιτοφυλακή στην άσκηση των καθηκόντων της και σε ό,τι κριθεί αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της Θέουτα» αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών
Ισπανία
76