Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταποντίζεται το ρούβλι μετά τις κυρώσεις – Προς πτώχευση το ευρωπαϊκό τμήμα της Sberbank

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταποντίζεται το ρούβλι μετά τις κυρώσεις – Προς πτώχευση το ευρωπαϊκό τμήμα της Sberbank

Σε ελεύθερη πτώση είναι σήμερα το ρωσικό ρούβλι μετά τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς χάνει σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας.

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα μπαίνουν σε ισχύ και οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις