Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έκαψε πολλή κηροζίνη ο Τραμπ για να κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές – «Ψηφίστε σαν να είμαι εγώ υποψήφιος!»

Έκαψε πολλή κηροζίνη ο Τραμπ για να κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές – «Ψηφίστε σαν να είμαι εγώ υποψήφιος!»

Κάθε μέσο χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Δευτέρα τελευταία ημέρα των προεκλογικών του ομιλιών για να κινητοποιήσει του ψηφοφόρους του, ώστε αυτοί να λάβουν μέρος στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που πραγματοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε σε μία προεκλογική εκδήλωση στο Κλίβελαντ, είπε στους υποστηρικτές του, ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ήταν κάτι το “βαρετό”, πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και τους παρότρυνε να ψηφίσουν σήμερα, σαν να ήταν ο ίδιος υποψήφιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης του Κογκρέσου υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων. Κι αυτό γιατί αν οι εκλογές ανατρέψουν την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πραγματικότητα αναδεικνύοντας τους Δημοκρατικούς, τότε, θα προκληθεί πρόβλημα στην αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία. Φυσικά χρησιμοποίησε και το “χαρτί” του μεταναστευτικού.

Οι περίεργες Πολιτείες στις ενδιάμεσες εκλογές

Το χθεσινό πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου προέβλεπε την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας με την συμμετοχή του σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις στο Μιζούρι και την Ιντιάνα. Στις δύο αυτές πολιτείες, ο ίδιος είχε υπερισχύσει συντριπτικά στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ έχουν ουσιαστική σημασία για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ κινητοποιήθηκε προεκλογικά σε παναμερικανικό επίπεδο, προκειμένου να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει πολιτικά την βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων που τον ανέδειξαν στην προεδρία των ΗΠΑ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές, έδειχναν μία θετική δυναμική των Δημοκρατικών για την Γερουσία, με τους υποψηφίους τους να προηγούνται σε δύο ανταγωνιστικές προεκλογικές εκστρατείες και να βρίσκονται σημαντικά μπροστά στο Νιου Τζέρσει.

Στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπιλ Νίλσον φαίνεται να προηγείται του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Ρικ Σκοτ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις σε μία κρίσιμη εκλογική μάχη κατά τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα.

Στο Μιζούρι, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Κλέρι Μακάσκιλ βρίσκεται ελαφρώς μπροστά από τον Ρεπουμπλικάνο Τζος Χόλεϊ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του NBC News. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε αισιοδοξία στους Ρεπουμπλικάνους, για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση αυτή.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ανάγκη από τις δύο νίκες στις παραπάνω αναμετρήσεις και ειδικότερα στο Μιζούρι, όπου ο Χόλεϊ είχε σαφές προβάδισμα σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ενώ χρειάζονται νίκες και σε άλλες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Γερουσίας, σήμερα το βράδυ.

Με δεδομένες τις ισχυρές πιθανότητες που έχουν οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ κινητοποιήθηκε προκειμένου να προκαλέσει ένα κύμα ενθουσιασμού στους ψηφοφόρους που τον υποστηρίζουν, ώστε να διαφυλάξει ή να αυξήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την Ιντιάνα και το Μιζούρι, μέσα στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, ενώ συμμετείχε επίσης σε προεκλογικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Μοντάνα, στο Τενεσί, αλλά και στην Φλόριντα στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκειμένου να υποστηρίξει δυναμικά τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ανησυχία στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

Η συχνότητα των προεκλογικών εμφανίσεων του προέδρου Τραμπ μεταφράστηκε ως μία σοβαρή ένδειξη της ανησυχίας που υπάρχει στους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με την διατήρηση της πλειοψηφίας στην Γερουσία, ενώ από την άλλη μεριά, σε μια σειρά σημαντικών προεκλογικών αναμετρήσεων (με δεδομένη την μορφολογία του εκλογικού χάρτη) κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει εξασφαλίσει το πολυπόθητο προβάδισμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση στην Βόρεια Ντακότα και να προστατεύσουν το Τενεσί, ενώ οι Δημοκρατικοί πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την Δυτική Βιρτζίνια και να αντιστρέψουν την κατάσταση στη Νεβάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον σε πέντε πολιτείες παραμένουν αμφίρροπες και κρίσιμες (Αριζόνα, Φλόριντα, Μοντάνα, Ιντιάνα, Μιζούρι).

Η προεκλογική ικανότητα του Τραμπ να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στις παραπάνω πολιτείες θα είναι καθοριστικής σημασίας στην εξυπηρέτηση του πολιτικού στόχου διατήρησης ή ελάχιστης αύξησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, έναντι της σημερινής διαμόρφωσης στην κατανομή των εδρών: 51 (Ρεπουμπλικάνοι) 49 (Δημοκρατικοί).

“Νομίζω ότι θα τα πάμε καλά στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Αλλά όπως ξέρετε, η προτεραιότητά μου, είναι η Γερουσία και νομίζω ότι θα τα πάμε πραγματικά καλά στην Γερουσία,” είχε δηλώσει την Κυριακή ο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες για να κερδίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Γερουσία. Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στην Γερουσία δήλωσε την Κυριακή ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά στον έλεγχο του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αλλαγή των πολιτικών συνθηκών προς όφελος των Δημοκρατικών στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, παρά τα δεδομένα του εκλογικού χάρτη του 2016, που έγερνε προς την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούνται φαβορί για το Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, πολιτείες στις οποίες είχε νικήσει ο Τραμπ πριν από δύο χρόνια.

Πηγή: “Politico”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις