Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν – Στενεύει ο “κλοιός” γύρω του

Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν – Στενεύει ο “κλοιός” γύρω του

Εκδόθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πουτζδεμόν, μετά από αίτημα των εισαγγελικών αρχών της Ισπανίας. Έτσι ο “κλοιός” στενεύει γύρω από τον Καταλανό πρόεδρο που βρίσκεται στο Βέλγιο

Το ένταλμα στρέφεται και εναντίον τόσο του Πουτζδεμόν όσο και τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.

Προφυλάκιση 8 μελών της Καταλανικής κυβέρνησης

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε την προφυλάκιση των μελών της Καταλανικής ηγεσίας για το διάστημα που διαρκεί η έρευνα.

Συγκεκριμένα ο  ζήτησε την φυλάκιση του αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Χουνκέρας μαζί με άλλα οκτώ μέλη που παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστή.

Η κατηγορία που τους “βαραίνει” είναι η στάση ενάντια στην Ισπανική κυβέρνηση.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Παραμένει “λούης” ο Καταλανός πρόεδρος

Ο Πουτζντεμόν και άλλοι τέσσερις υπουργοί του βρίσκονται στο Βέλγιο από τις αρχές της εβδομάδας και αρνήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του ζήτησε να καταθέσει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας από τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους.

Ο γενικός εισαγγελέας ζητά να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις