Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκεί θα περνά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις νύχτες της στις Βρυξέλλες

Εκεί θα περνά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις νύχτες της στις Βρυξέλλες
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να διαμορφώσει έναν χώρο κατοικίας δίπλα στο γραφείο της, στον 13ο όροφο του κτιρίου Μπερλεμόν, το οποίο αποτελεί την έδρα του θεσμού στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως η κυρία φον ντερ Λάιεν ζήτησε να διαμορφωθεί μια κατοικία μέσα σ’ έναν χώρο περίπου 25 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στο γραφείο της για τις νύχτες που θα περνά στις Βρυξέλλες», εξήγησαν οι συνεργάτες της, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η 60χρονη Γερμανίδα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. «Η κατοικία της θα παραμείνει στο Ανόβερο», διευκρίνισαν οι συνεργάτες της. «Αποφάσισε να διαμορφώσει αυτόν τον μικρό χώρο μέσα στο φρουρούμενο κτίριο της Κομισιόν παρά να πάρει ένα διαμέρισμα ή μια κατοικία σε ξενοδοχείο. Εκτός από την ασφάλεια, η επιλογή αυτή έχει ένα πρακτικό πλεονέκτημα, επειδή θα αποφεύγει έτσι τα προβλήματα της οδικής κυκλοφορίας στις Βρυξέλλες».

Ο προκάτοχός της, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 64 ετών, είχε κι αυτός διατηρήσει την κατοικία του στο Λουξεμβούργο και είχε επιλέξει να «μισθώσει ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων μέσα σ’ ένα ξενοδοχείο έναντι 3.250 ευρώ τον μήνα, είχε διευκρινίσει σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν έχει κατοικία η οποία να του παρέχεται από την Κομισιόν», είχε υπενθυμίσει με την ευκαιρία αυτή. «Ούτε ο Ντόναλντ Τουσκ (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) έχει κατοικία που να του παρέχεται από το Συμβούλιο», είχε προσθέσει.

«Όμως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, κατοικεί σ’ έναν πύργο στον οποίο μας καλεί μερικές φορές για να αναπαυθούμε σ’ αυτόν. Όλοι οι πρεσβευτές έχουν επίσης τις κατοικίες τους», είχε υπογραμμίσει.

«Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια πλήρης απασχόληση 18 ωρών την ημέρα», είχε επιμείνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο μισθός είναι αντίστοιχος: 27.903,32 ευρώ ακαθάριστα τον μήνα (φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 45%), στα οποία προστίθεται κάθε μήνα μια αποζημίωση κατοικίας 4.185,50 ευρώ και μία για έξοδα 1.418,07 ευρώ. Αν έχει παιδί στην κηδεμονία του, ο πρόεδρος της Κομισιόν λαμβάνει επιπλέον 410,11 ευρώ και σχολικό επίδομα 100,18 ευρώ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μητέρα επτά παιδιών που έχουν γεννηθεί από το 1987 έως το 1999.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις