Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Ιταλικός Τύπος: «Καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς»

Εκλογές 2019 – Ιταλικός Τύπος: «Καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς»

Μονοπώλησαν και το ενδιαφέρον του ιταλικού Τύπου οι εκλογές στην Ελλάδα. Τα ρεπορτάζ για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι πολλά.

Ο ιταλικός Τύπος μέσα από τα πρωτοσέλιδά του προβάλει τις εκλογές υπογραμμίζοντας την ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τέλος στην 4χρονη περίοδο μίας αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.

«Εκλογές στην Ελλάδα: κέρδισε ο Μητσοτάκης. Ήττα του Τσίπρα που αψηφούσε τη λιτότητα και συγκρούσθηκε με την Ευρώπη», τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ιταλία Corriere della Sera. Όπως τονίζει στο ίδιο άρθρο «ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την πλειοψηφία, αλλά δεν είναι ένας ηττημένος πολιτικός. Εν σχέσει προς το 23% των Ευρωεκλογών, η ανάκαμψή του ήταν σημαντική. Η διαφορά με το πρώτο κόμμα υπάρχει, αλλά δεν είναι τεράστια. Ο Τσίπρας, που από χθες ξαναρχίζει την σταδιοδρομία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι όμως ένας πολύ ριζικά διαφορετικός ηγέτης από εκείνον που είχε θριαμβεύσει το 2015. Όχι πια πολεμιστής, με τίποτα επαναστάτης, αλλά πραγματιστής, ευέλικτος και σχεδόν τεχνοκράτης». Το άρθρο συνεχίζει απαριθμώντας τους λόγους που ώθησαν τους Έλληνες να στρέψουν τα νώτα τους στην πολιτική που ενσάρκωνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Ελλάδα: ο θρίαμβος του Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση ένας πολιτικός που έχει εργαστεί και στον τραπεζικό τομέα..». «Λιγότεροι φόροι και πιο υψηλοί μισθοί», είναι ο τίτλος της αντίστοιχης ανταπόκρισης της δεύτερης μεγαλύτερης εφημερίδας στην Ιταλία, της Repubblica. Η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα και στέκεται ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για την «προδοσία» του δρόμου της λιτότητας

«Εκλογές στην Ελλάδα: ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τη λιτότητα, οι συντηρητικοί κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία. Έξω η Χρυσή Αυγή», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, που υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τιμωρήθηκε για την «προδοσία» του δρόμου της λιτότητας και των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη», τονίζει η εφημερίδα, που στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής θα μείνει εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η παραδοσιακή εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero υποδέχεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών με τον τίτλο «Ελλάδα, νίκησε καθαρά η δεξιά: τέλειωσε η εποχή Τσίπρα, στη Νέα Δημοκρατία η απόλυτη πλειοψηφία». Η εφημερίδα αναφέρεται «στη νέα εποχή που ανοίγεται, η οποία προοιωνίζει λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Μία νίκη που επιτρέπει στον νέο έλληνα ηγέτη να κυβερνήσει με μία απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εγγύηση για μία κυβερνητική δράση χωρίς τα ρίγη που ένοιωθαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε αβέβαιες πλειοψηφίες».

«Ο Μητσοτάκης ανοίγει τις πύλες για μία περίοδο μεταρρυθμίσεων»

Από την πλευρά του, ο ενημερωτικός ιστότοπος huffingtonpost.it προτάσσει τον τίτλο «Ελλάδα, η Ευρώπη σβήνει το όνειρο του Τσίπρα (και της Αριστεράς)», που εξόν από την αναλυτική παρουσίαση του αποτελέσματος των εκλογών, προσθέτει και την άποψη της ιρλανδής βουλεύτριας με το Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον, που τονίζει «η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε κι εμείς», δηλώνοντας τη σημασία που έχει για την ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης η σημασία της ήττας του ελληνικού κόμματος. Επιπλέον, η εφημερίδα φιλοξενεί και μία συνέντευξη της Λουτσάνα Καστελίνα, ιστορικής μορφής της ιταλικής κι ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρούσας στην Αθήνα–μέχρι και στην, τελευταία, συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, για να παραδεχθεί την ήττα του. Η Καστελίνα, όπως υπογραμμίζει ο τίλος της συνέντευξης, δηλώνει πως « τέτοιο αποτέλεσμα (ΣτΜ σαν του ΣΥΡΙΖΑ) το PD (Δημοκρατικό Κόμμα) ούτε στα όνειρά του. Η Λ.Καστελίνα είναι βέβαιη: Ο Τσίπρας άντεξε». Όπως τονίζεται στην τηλεφωνική της συνέντευξη από την πλατεία του Συντάγματος, η Καστελίνα δηλώνει πως «είναι μία ήττα, αλλά δεν είναι το τέλος μίας εποχής».

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές παρουσιάζεται ιδιαίτερα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Secolo XIX που πρόσκειται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και το Βατικανό. «Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα: καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς. Ήττα της λιτότητας του Τσίπρα», είναι ο τίτλος που επιλέγει η εφημερίδα, τονίζοντας πως «ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε το κόμμα του σε μία καθαρή νίκη που βάζει τέλος στην εποχή της αριστερής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ανοίγει τις πύλες για μία περίοδο μεταρρυθμίσεων, που προαναγγέλλουν λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υπόσχεση του αρχηγού της ΝΔ ότι «θα εργασθεί ακόμη και για όποιον δεν τον ψήφισε».

Δείτε εδώ τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ, λεπτό προς λεπτό, και διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις