Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 στην Τουρκία: «Κλειδώνει» η ημερομηνία που θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος των «έξι» της αντιπολίτευσης

Εκλογές 2023 στην Τουρκία: «Κλειδώνει» η ημερομηνία που θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος των «έξι» της αντιπολίτευσης
Φωτογραφία Reuters

Η συμφωνία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με το Καλό Κόμμα (İYİ) να στηρίξουν το ίδιο πρόσωπο στις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου 2023, πριμοδοτεί τον δυνητικό υποψήφιο με ένα ποσοστό που -σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις- ξεπερνά το 40%.

Το ζήτημα είναι αν αυτό το πρόσωπο θα καταφέρει να πείσει και να κάνει το κάτι παραπάνω κόντρα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να τον νικήσει, ωστόσο η καταδίκη του σε δύο χρόνια φυλάκιση και -κυρίως- η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, φαίνεται πως… γκρεμίζουν τα σχέδια της αντιπολίτευσης. 

Έτσι, σε εξέλιξη είναι πυρετώδεις διαβουλεύσεις, προκειμένου να αποφασιστεί ο υποψήφιος που θα “κατεβάσουν” τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης: Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Καλό Κόμμα (İYİ), Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet), Δημοκρατικό Κόμμα (DP), Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek).

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος İlter Yeşiltaş του AHaber, την ερχόμενη Πέμπτη (26.01.2023) έντεκα δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων υπό τη διοίκηση του CHP θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η συνάντηση αναμένεται να είναι μαραθώνια και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μία κοινή δήλωση στήριξης στην υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ενώ ειναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και η ημερομηνία που θα γίνει γνωστός ο υποψήφιος των “έξι” της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 5η και η 12η Φεβρουαρίου. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις