Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές Φενέρμπαχτσε: Αζίζ Γιλντιρίμ εναντίον Αλί Κοτς – Έντονο παρασκήνιο με “άρωμα” Γκιουλέν

Φενέρμπαχτσε

– Τα μέλη του τουρκικού συλλόγου θα ψηφίζουν από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.
– Εκλογές με πολιτικά μηνύματα, τρεις εβδομάδες πριν οι Τούρκοι προσέλθουν στις κάλπες, την 24η Ιουνίου
– Πώς ο Αλί Κοτς κέρδισε τις καρδιές των οπαδών και η “κατρακύλα” του νυν προέδρου της Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ

Οι κάλπες για τις εκλογές της Φενέρμπαχτσε άνοιξαν στις 10 το πρωί. Αζίζ Γιλντιρίμ και Αλί Κοτς διεκδικούν την προεδρία του τουρκικού συλλόγου, σε μία διαδικασία με πολλά πολιτικά μηνύματα, μόλις τρεις εβδομάδες, πριν από τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου.

https://twitter.com/baris_oruc/status/1003185923109064704

Από το 1998, ο Αζίζ Γιλντιρίμ βρίσκεται στο “τιμόνι” της Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, ο Αλί Κοτς είναι αυτός που έχει κερδίσει τις καρδιές των οπαδών.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Αζίζ Γιλντιρίμ και Αλί Κοτς ήταν στο ίδιο “στρατόπεδο”. Ωστόσο, οι επιπτώσεις από την εμπλοκή της Φενέρμπαχτσε στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, ήταν αυτές που τους έκαναν από φίλους… εχθρούς.

Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων

Τον Ιούλιο του 2011, ο Αζίζ Γιλντιρίμ βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου με τους 19 στημένους αγώνες, που ξέσπασε στην Τουρκία. Συνολικά, εμπλέκονταν 26 άτομα, ανάμεσά τους και παίκτες.

Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος του τουρκικού συλλόγου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως όλο αυτό ήταν σχέδιο του Φετουλάχ Γκιουλέν (σ.σ. τότε ήταν ακόμα σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). “Μας το έκαναν γιατί είμαστε Κεμαλιστές. Δεν κάναμε κάτι κακό. Όλοι αυτοί οι δικαστές και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι του Γκιουλέν. Πρόκειται για μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο την Φενέρ, αλλά όλη τη χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν μια μέρα να ‘πάρουν’ την Τουρκία”, είχε πει χαρακτηριστικά ο… προφήτης Γιλντιρίμ, καθώς πέντε χρόνια μετά έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Εν όψει και της απολογίας του Γιλντριρίμ, χιλιάδες οπαδοί της Φενέρμπαχτσε βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και εκδήλωσαν τη στήριξη τους προς το προσωπό του.

Ο Γιλντιρίμ κλήθηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 1,3 εκ. λιρών, καθώς επίσης του απαγορεύτηκε να συνεχίσει να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα στην Φενέρμπαχτσε.

Αφού εξέτισε τον έναν χρόνο, αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση.

Στις 17 Ιανουαρίου 2013, κι ενώ ο Γιλντιρίμ βρισκόταν στη Γαλλία για διακοπές, το Ανώτατο Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και διέταξε την άμεση επιστροφή του στην Τουρκία, ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, η οποία εκτός των άλλων, συμπεριελάμβανε και την παραίτηση του από τον προεδρικό θώκο της Φενέρμπαχτσε εντός 45 ημερών. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας άσκησε έφεση και για ένα τρίμηνο η υπόθεση πήγαινε… μπαλάκι από το 13ο Γραφείο του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου στο 14ο Γραφείο. Τελικώς, αποφασίστηκε να σταματήσει η εκτέλεση της απόφασης και η δίκη να επαναληφθεί.

Η αθώωση

Στις 9 Οκτωβρίου 2015, το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Τουρκίας αθώωσε οριστικά την Φενέρμπαχτσε, καθώς επίσης τις Μπεσίκτας και Σιβασπόρ, για την υπόθεση των “στημένων”.

Στην ουσία το δικαστήριο δέχτηκε την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την αθώωση του προέδρου της Φενερμπαχτσέ, Αζίζ Γιλντιρίμ. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Γιλντιρίμ έπεσε θύμα πλεκτάνης από την εγκληματική οργάνωση που ενορχήστρωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος με αυτό τον τρόπο ήθελε να πάρει τις τύχες του συλλόγου στα χέρια του.

Η τελευταία ευκαιρία

Τη σεζόν 2015-2016 ο Αζίζ Γιλντιρίμ προσπαθεί να μαζέψει τα… κομμάτια της Φενέρμπαχτσε που είχε υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, μετά τον αποκλεισμό της από την Ευρώπη.

Τον Μάιο του 2015, κέρδισε ξανά τις εκλογές με τη στήριξη των οπαδών που θέλησαν να του δώσουν μία ευκαιρία, μετά από όσα είχε περάσει. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο δήλωσε επίσημα πως αν του συνέβαινε κάτι, θα αναλάμβανε την προεδρία ο -τότε αντιπρόεδρος- Αλί Κοτς.

Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, το 2016, ο Αλί Κοτς ρίχνει τη “βόμβα” και ανακοινώνει ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος… απέναντι στον Αζίζ Γιλντιρίμ.

https://www.youtube.com/watch?v=o0q9rlAk3OM

Η… κατρακύλα

Το 2016 η… κατρακύλα του Αζίζ Γιλντιρίμ είχε αρχίσει. Οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε εξέφραζαν συνεχώς την δυσαρέσκειά τους για την οικονομική διαχείριση του συλλόγου.

Ήταν η χρονιά που η UEFA αποφάσισε ότι τα οικονομικά της ομάδας θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση μέχρι τη σεζόν 2019-20, ενώ επιβλήθηκε μεγάλο πρόστιμο και μεταγραφικός περιορισμός.

Το… μνημόνιο που συμφώνησαν οι δύο πλευρές έκανε λόγο για πρόστιμο αρχικά 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα φτάσει συνολικά τα 7,5 εκατομμύρια, εάν δεν πραγματοποιηθούν όλα όσα έχει ζητήσει η UEFA.

Επιπρόσθετα, η Φενέρμπαχτσε θα πρέπει να παρουσιάζει μόνιμα θετικό ισολογισμό στα έξοδα και τα έσοδα από τις μεταγραφικές της κινήσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η επίβλεψη το καλοκαίρι του 2019.

Ακολούθησαν επεισοδιακές αποχωρήσεις παικτών της ποδοσφαιρικής ομάδας, που προκάλεσαν την οργή των οπαδών. Επιπλέον, ένα σημαντικό γεγονός που τους εξόργισε ήταν η νέα συμφωνία που υπέγραψε ο Γιλντιρίμ με την “Acıbadem”. Πρόκειται για τον βασικό χορηγό της ομάδας, που το 2011 την είχε εγκαταλείψει… εν μία νυκτί, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες.

Από φίλοι… εχθροί

Μέσα σε όλο τον χαμό, ο Αζίζ Γιλντιρίμ στρέφεται εναντίον του -υποψηφίου πλέον αντιπάλου του- Αλί Κοτς. Ο Γιλντιρίμ τον κατηγόρησε ότι είναι συνεργάτης του Φετουλάχ Γκιουλέν και πως εμπλεκόταν και αυτός στην “παγίδα” -όπως υποστηρίζει- που έριξαν την Φενέρμπαχτσε με τους στημένους αγώνες.

Ωστόσο, οι κατηγορίες αυτές δεν άγγιξαν τους οπαδούς της Φενέρ που τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να εκδηλώνουν την αγάπη τους για τον Αλί Κοτς.

“Αγαπώ την χώρα μου, αλλά δεν έχω κανέναν σκοπό να ασχοληθώ με την πολιτική. Θα δώσω όλη την αγάπη μου στην Φενέρμπαχτσε”, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αποθέωση παραμονή των εκλογών

Χθες, ο 51χρονος Αλί Κοτς αποθεώθηκε από τους χιλιάδες οπαδούς που έδωσαν το παρών γήπεδο της Φενέρμπαχτσε για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες των δύο υποψηφίων.

“Αυτό ήταν κάτι που ήθελα καιρό. Σας είπα πολλές φορές να μιλήσουμε στην τηλεόραση και να απαντήσουμε ο ένας στον άλλον. Φοβόσασταν. Τώρα αν θέλετε να παλέψουμε, θα παλέψουμε. Ας αρχίσουμε πρόεδρε. Ας αρχίσουμε…”.

“Αυτός ο σύλλογος ανήκει στους οπαδούς, όχι σε εσάς. Δεν είστε ‘μεγαλύτερος’ από την Φενέρμπαχτσε. Θα δείτε πώς η επιτυχία θα έρθει χάρη στους οπαδούς. Θα πληρώσουμε το χρέος και θα την οδηγήσουμε στην επιτυχία. Θα δείτε…”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις