Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες – Η ψήφος «διακτινίζεται» στις κάλπες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι κάλπες για τις εκλογές στις ΗΠΑ θα ανοίξουν και πολλά πολλά, αρκετά δηλαδή, χιλιόμετρα μακριά από τη γήινη σφαίρα με τους Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ να «ταξιδεύουν» στο απέραντο διάστημα.

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα μπορούν να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές- και φυσικά να επιλέξουν ανάμεσα στους δυο υποψηφίους, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Το πλήρωμα -μεταξύ των οποίων και οι δύο αστροναύτες που «ξέμειναν» στο διάστημα μετά από βλάβη του Boeing Starliner– θα «διακτινίσουν» τις ψήφους τους πίσω στη Γη χάρη σε ένα κρυπτογραφημένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας.

Οι Suni Williams και Butch Wilmore της NASA – που θα παραμείνουν…. εκεί έξω τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 – δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν και γι αυτό μάλιστα είχαν ζητήσει και τα σχετικά ψηφοδέλτια.

Ο Γουίλμορ δήλωσε σε συνέντευξη στον Τύπο τον Σεπτέμβριο: «Έστειλα σήμερα το αίτημά μου για ψηφοδέλτιο. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να μας το στείλουν σε μερικές εβδομάδες.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζουμε όλοι μας ως πολίτες, να συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές, και η NASA μας διευκολύνει πολύ να το κάνουμε αυτό. Είμαστε λοιπόν ενθουσιασμένοι με αυτή την ευκαιρία», είπε.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό καθήκον που έχουμε ως πολίτες και ανυπομονούμε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε από το διάστημα, το οποίο είναι πολύ ωραίο», σημείωσε.

Οι αστροναύτες της NASA που βρίσκονται στον Διαστημικό Σταθμό έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις γενικές εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου ή πρόωρης ψηφοφορίας σε συνεννόηση με το γραφείο του γραμματέα της κομητείας όπου ζουν.

Όπως κάθε άλλος Αμερικανός μακριά από την πατρίδα του, οι αστροναύτες μπορούν να συμπληρώσουν μια αίτηση Ομοσπονδιακής ταχυδρομικής κάρτας για να ζητήσουν ψηφοδέλτιο.

Από το διάστημα, στη Γη μια κάλπη δρόμος 

Αφού ο αστροναύτης συμπληρώσει το ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο, το έγγραφο μεταφέρεται μέσω του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης και αναμετάδοσης δεδομένων της NASA σε μια επίγεια κεραία στην εγκατάσταση δοκιμών White Sands του οργανισμού στο Las Cruces του Νέου Μεξικού.

Από το Νέο Μεξικό, η NASA μεταφέρει το ψηφοδέλτιο στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών στη NASA Johnson και στη συνέχεια στον υπάλληλο της κομητείας που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ψήφου, το ψηφοδέλτιο είναι κρυπτογραφημένο και προσβάσιμο μόνο από τον αστροναύτη και τον υπάλληλο.

Ο πρώτος Αμερικανός που ψήφισε για πρόεδρο στο διάστημα ήταν ο Leroy Chiao το 2004, ο οποίος βρισκόταν στον ISS το 2004 ενώ η Αμερικανίδα αστροναύτης Kathleen Rubins ψήφισε, το 2016 και το 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 156